Pretraga

Evo što predstavnici mladih traže od županija da bi se pomoglo cijeloj toj skupini

A- A+

Predstavnici županijskih savjeta mladih na online sjednici Koordinacije županijskih savjeta mladih RH donijeli su generalne preporuke za sve županije koje bi trebale pomoći mladima.

Foto: unsplash.com @simonmaage

Članovi županijskih savjeta mladih na online sjednici raspravljali su ovoga tjedna o potencijalnim mjerama koje županije mogu učiniti za mlade u ovim trenucima i donijeli generalne preporuke za sve županije.

Neke od preporuka uključuju pronalaženje modela koji će olakšati otplatu studentskih kredita, smanjenje smještaja za studente koji u vrijeme pandemije ne borave u studentskim domovima na 0 kuna i sufinanciranje privatnog smještaja za studente koji su se našli u lošoj financijskoj situaciji.

Također, županijama koje to nisu već napravile preporučuje se subvencioniranje kamate za program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a i održavanje trenutne financijske i druge podrške udrugama i organizacijama mladih te sportskih klubova s omladinskim pogonima.

Svoje preporuke poslali su svim županijama te Hrvatskoj zajednici županija.

Koordinacija županijskih savjeta mladih okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba. Osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju, glavna tijela Koordinacije čine Glavni tajnik i Međunarodni tajnik koji se imenuju na jednogodišnji mandat te Tajnik za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija koji se imenuje na dvogodišnji mandat.