Pretraga

Evo zašto ljudima zaboravljamo imena nakon upoznavanja

A- A+

Često se nađemo u situacijama da nazočimo događaju gdje moramo upoznati nekoliko ili nekolicinu novih ljudi. U tim slučajevima obično se dogodi, da zbog želje da ostavimo dobar prvi dojam, kao i zbog puno novih imena, neka od njih zaboravimo nakon samo nekoliko minuta. No, britanski stručnjaci sa Sveučilišta Sussex proveli su studiju kojom su našli opravdanje za ovakve ljude. Naime, oni su došli do spoznaje da nam određena informacija može ‘ispariti’ samo nekoliko minuta nakon što smo je čuli, a onda se vratiti u sjećanje za par sati.

Trenutna amnezija svima se ponekad događa, a nova studija koje su proveli stručnjaci pri Sveučilištu Sussex donekle opravdava ljude kojima se događaju ovakvi propusti u memoriji. Istraživači su otkrili da nam određeni podaci jednostavno ‘ispare’ netom nakon što ih čujemo, ali ih se sjetimo poslije par sati. Iako nije do kraja jasno zašto se ovakve stvari događaju, stručnjaci vjeruju da se mozak na ovaj način štiti od prekomjerne količine informacija, prenosi Daily Mail.

Izdvojeni članak

Znate li udisanjem koje biljke poboljšavate pamćenje?

– Stručnjaci su se dugo pitali, koji je razlog ovakvim memorijskim propustima. No, pamćenje je energetski zahtjevan proces, tako da mozak mora odlučiti vrijedi li uložiti energiju za usvajanje pojedinog podatka. Budući da ovaj misaoni organ ima ograničeni kapacitet, na ovaj način se štiti od preopterećenja, rekao je doktor Ildiko Kemenses, jedan od provoditelja istraživanja.

Inače za dokazivanje ovih postulata, istraživači su proveli pokus na puževima. Naime, ponudili su im nepoznatu supstancu kako bi utvrdili hoće li je prepoznati kao hranu. Otkrili su da su puževi reagirali, ali uz memorijske propuste od pola do dva sata, prije nego su pamćenje u potpunosti konsolidirali u roku od četiri sata. No, pri uključivanju drugih stimulansa za vrijeme ‘propusne faze’ za konsolidaciju im je trebalo znatno više vremena.

Prilikom nekih prije provedenih studija utvrđeno je da je jedna od situacija koja izaziva gnjev kod velike većine ljudi, kada im netko pogrešno izgovori ime ili ga potpuno zamijeni. Stoga ako i vi imate propuste u memoriji kojim su se bavili britanski istraživači, sljedeći put osobu koju ste tek upoznali pitajte da vam se ponovno predstavi, prije nego joj se zamjerite u narednom obraćanju.