Pretraga

Znate li udisanjem koje biljke poboljšavate pamćenje?

A- A+

Biljka ružmarin pozitivno utječe na dugoročno pamćenje i koncentraciju, otkrili su znanstvenici sa sveučilišta Northumbria. Pokazalo se da eterično ulje ružmarina može ojačati pamćenje i povećati mentalne sposobnosti.

Ponovno se pokazalo kako priroda najbolje pruža ono što se pokušava postići raznoraznim medicinskim i farmaceutskim pripravcima, od kojih je većina u neku ruku ipak štetna. Najnovije istraživanje pokazalo je kako udisanje eteričnog ulja ružmarina utječe na poboljšavanje pamćenja i mentalne sposobnosti, piše Daily Mail.

Na sveučilištu Northumbria provedeno je istraživanje u kojem su se ispitanici trebali pokušati prisjetit određenih zadataka. Bili su smješteni u dvije prostorije, od kojih je u jednoj bilo raspršeno eterično ulje ružmarina. Ispitanici koji su bili u toj prostoriji, uspjeli su se prisjetiti sedam zadataka, dok su se oni u prostoriji bez prisjetili tek četiri zadatka, i to puno sporije.

Izdvojeni članak

Trikovi za poboljšanje pamćenja

– U istraživanju smo se fokusirali na sposobnost mozga da se u točno određeno vrijeme sjeti određenih obaveza. To je vrlo bitno za svakodnevno funkcioniranje, primjerice kad netko treba uzeti lijek ili poslati čestitku – smatra voditelj istraživanja Mark Moss