Pretraga

Evo zašto su adolescentice sklonije depresiji

A- A+

Mnogima je poznato kako su žene u većem riziku od depresije i tjeskobe, a sada su znanstvenici doznali zbog čega su točno tinejdžerice naspram tinejdžera sklonije zapasti u ralje tih mentalnih poremećaja.

Generalno, žene imaju viši rizik od tjeskobe i depresije, rekao je profesor Theodore Satterthwaite sa Sveučilišta Pennsylvania. Zašto je to tako do nedavno nije bilo poznato, no istraživači su došli do zaključka koji objašnjava zašto su tinejdžerica sklonije takvim poremećajima od mladića.

Izdvojeni članak

Depresivni i ljuti tinejdžere imat će velikih problema u kasnijem životu

Djevojke u većem riziku od depresije

Adolescentice primaju više krvi u mozak, pokazala je nova studija, za što je zaslužan ženski spolni hormon estrogen. On šalje više krvi u glave mladih žena, zbog čega su one u većem riziku od bolesti poput depresije.

Već se znalo kako je krvotok veći u odraslih žena u usporedbi s muškarcima, no nova je studija pokazala kako je ta razlika još veća tijekom tinejdžerskih godina.

– Dijelovi mozga koji su vidjeli najveće razlike u krvotoku su upravo oni povezani s višim kognitivnim funkcijama, rekao je Sattertwaite.

Izdvojeni članak

Kako prepoznati depresiju i nositi se s njom

Važni rezultati za razumijevanje efekata puberteta

On i kolege koristili su MRI skeniranje kako bi analizirali razvoj mozga i krvotoka kod 922 mladih ljudi starih između osam i 22 godine. Prijašnje studije pokazale su kako krvotok opada tijekom adolescencije, no oko 15 godine brže opada kod mladića nego kod djevojaka.

Ovo je prvi put da su istraživači zaključili kako takvi drugačiji uzorci razvoja imaju veze s efektima puberteta, piše Mail Online.

– Ovakvi rezultati imaju važne implikacije za neuropsihijtrijske poremećaje kod adolescenata u snažne spolne različitosti poput poremećaja raspoložnja, tjeskobe i šizofrenije, rekao je Satterthwaite.