Pretraga

UNICEF-ova studija pokazala: Djeca smatraju da ih odrasli ne shvaćaju ozbiljno

A- A+

UNICEF je ovoga tjedna predstavio rezultate studije o participaciji djece iz ranjivih skupina u Hrvatskoj, koji među ostalom pokazuju kako djeca smatraju da ih odrasli ne shvaćaju i ne doživljavaju ozbiljno. U studiji je sudjelovalo ukupno 1.774 sudionika, od čega je bilo 232 djece.

Foto: Unsplash

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je rezultate studije o tome koliko su djeca iz ranjivih skupina uključena u donošenje odluka koje utječu na njihov život. U studiji je bilo uključeno 1.774 sudionika, od čega 232 djece i 1.542 odraslih.

Iz UNICEF-a ističu kako su u studiju bila uključena djeca romske nacionalne manjine, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca s teškoćama u razvoju, u zdravstvenom sustavu, u sustavu pravosuđa, djeca izbjeglica i tražitelji azila, djeca koja žive u siromaštvu i ona iz izoliranih područja.

Odrasli imaju predrasude prema djeci

Budući da je studija sa svojih 190-ak stranica poprilično opsežna, UNICEF je izdvojio neke od najznačajnijih dobivenih uvida:

  • Djeca imaju dojam da ih odrasli ne shvaćaju ozbiljno i ne doživljavaju kao važnu društvenu skupinu
  • Djeca upozoravaju da odrasli imaju predrasude prema njima i njihovim sposobnostima te da su nepovjerljivi
  • Djeca svoj utjecaj na donošenje odluka vide kao malen ili nikakav

Jedna 11-godišnja djevojčica koja je sudjelovala u studiji, podijelila je svoje neugodna iskustva s odraslima.

– Postavim pitanje – ništa. Ignoriraju me – ili me možda ne čuju? Kad me ne čuju, vičem! Onda se ljute na mene što vičem. Uporna sam, pa pitam ponovo. A onda se opet ljute na mene što sam naporna. Kad me ne slušaju, ponovim sto puta. I onda ponovim opet. I tako dalje… sve dok me ne čuju, rekla je 11-godišnjakinja.

Izdvojeni članak

Djeca u Zagrebu sve više kradu, a roditelji ih opravdavaju i viču na djelatnike kada ih uhvate

A što kažu odrasli?

Odrasli građani, s druge strane, ocijenili su zadovoljenost prava djece i opći položaj djece u Hrvatskoj s ocjenom 3,4 od 5. Oni, naime, tvrde da su prava djece iz ranjivih skupina zadovoljena u znatno manjoj mjeri nego prava djeca općenito. Uz to, značajno više podržavaju prava na zaštitu i optimalan razvoj djece, nego prava na samoodređenje.

Osim toga, građani se tek djelomično slažu da su djeca općenito sposobna izražavati svoja mišljenja i donositi odluke o sebi. Konkretnije, 3 od 4 njih kaže da bi odrasli trebali uvažavati mišljenja djece i mladih u pitanjima koja ih se tiču, dok jedna četvrtina ispitanika nije sigurna ili se ne slaže da bi se mišljenja djece trebalo uvažavati.

Polovina ispitanika slaže se da je većina djece sposobna izraziti svoje mišljenje o pitanjima koja ih se tiču, kada su im prezentirane adekvatne informacije, Jedna trećina njih navodi da većina djece može razumjeti pitanja koja će na njih utjecati u budućnosti i formirati vlastito mišljenje o temama od društvenog značaja.

Djeca ranjivih skupina trebaju imati manje participativnih prava

Studija se, naravno, dotaknula i djece iz ranjivih skupina, za koje građani smatraju da su manje sposobna za participaciju od ostale djece. Evo nekih uvida iz rezultata.

  • Nekim skupinama djece bi građani bili spremni i ograničiti prava na participaciju
  • Građani misle da djeca niti iz jedne ranjive skupine ne bi trebala samostalno odlučivati o stvarima koje ih se tiču
  • Nisu sve ranjive skupine djece u jednakom položaju – društvena solidarnost i empatija snažnije su prema djeci s teškoćama u razvoju nego prema djeci tražitelja azila ili migranata i slično
  • Građani smatraju da djeca počinitelji kaznenih djela, djeca migranti, djeca Romi i djeca s teškoćama u razvoju trebaju imati manje participativnih prava. Točnije, djeca iz tih skupina bi trebala imati mogućnost izraziti svoje mišljenje, ali ne i aktivno sudjelovati u odlučivanju

Cijelu studiju prilažemo u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab