Pretraga

[FAN FEKT] Centar svijeta nalazi se u Hrvatskoj

A- A+

Ludbreg se nalazi u središtu koncentričnih krugova koji spajaju brojne svjetske gradove. Legenda kaže da su upravo na ovom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole. Tu je priču sasvim slučajno potvrdio švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen.

foto: wikipedia.com

Mali podravski gradić Ludbreg razvio se na raskrižju putova koji su vodili od istoka prema zapadu i od sjevera prema jugu. Kraj njega su prolazili Iliri, Kelti, ‘vidio’ je tatarske i turske horde, banske čete Jelačića bana. Tu su još prethistorijski vrači proricali budućnost, slavenski žreci prinosili žrtve.

Legendu je potvrdio dr. Erasmus Weddigen

Na mjestu današnjeg Ludbrega, Rimljani su izgradili Castrum Ioviu, grad s cjelokupnom infrastrukturom, kanalizacijom, forumom, termama te je on ubrzo postao trgovačko i prometno središte. Iz tog vremena datira i legenda koja kaže da su upravo na ovom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole.

Tu je priču potvrdio švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen slučajnim poigravanjem šestarom i zemljopisnom kartom. On je naime, uzevši za ishodište Ludbreg, opisivao po karti krugove i uočio da se stvarno na toj zamišljenoj liniji nalaze veći gradovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

Tako se na crti prvog kruga nalaze Varaždin, Koprivnica, Čakovec i Varaždinske Toplice koji su 20-ak kilometara udaljeni od Ludbrega, dok se na drugim, trećim i ostalim krugovima nalaze drugi europski gradovi.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Svaki peti stanovnik ovog hrvatskog grada je Čeh

Južnopacifički otočić antipod je hrvatskom Ludbregu

Uporni Švicarac dao si je truda i proučavajući zemljopisnu širinu i dužinu pronašao antipod Ludbregu, točku na suprotnoj strani zemaljske kugle nedaleko od Novog Zelanda, na kojoj se nalazi južnopacifički otočić Antipodes. Za njegovo nastajanje veže se još jedna ludbreška legenda, priča o prelijepoj Ludbergi.

Ona je bila žena nadnaravnih sposobnosti kojoj se pripisuje zasluga da je protjerala nečastivog vraga iz Ludbrega pa je zato i proglašena zaštitnicom grada uz Sv. Florijana. Legenda kaže da je Ludberga takvom silinom satrla nečastivog u zemlju, da je na drugom kraju kugle zemaljske eksplodiralo tlo, od kojeg je danas ostao samo mali otočić Antipodes, a u Ludbregu i danas na tom mjestu izvire voda koja istovremeno i gori, jer dolazi iz samog središta zemlje.