Pretraga

[FAN FEKT] Najveći hrvatski grad površinom je veći od Berlina

A- A+

Najveći grad u Hrvatskoj je Zagreb? Nije? Glavni grad je daleko najveći po broju stanovnika. Po površini je od najvećeg hrvatskog grada manji za približno 326 kilometara kvadratnih. Da stavimo stvari u perspektivu, jedna Rijeka je velika samo 44 kilometra kvadratna, a uvjerljivo najveći je Gospić

Gospić foto: Wikipedia

Teritorijalno najveći grad u Hrvatskoj je Gospić! Ovaj lički grad prostire se na površini od čak 967 kilometara kvadratnih. U usporedbi s velikim Gospićem, Zagreb je mjestašce od 641 kilometar kilometara kvadratnih. Osijek ima 169 kilometara kvadratnih, a Split nešto manje od 80.

Kao najveći hrvatski grad, Gospić je čak površinom veći i od jedne županije. Najmanja hrvatska županija, Međimurska županija, prostire se na samo 729 kilometara kvadratnih. To znači da bi Gospić bio veći od Međimurske županije čak i da Međimurju pridodamo površine Osijeka i Rijeke.

Lički grad je tako veći od Berlina, Barcelone, Pariza i brojnih drugih velikih svijetskih gradova, iako u njemu živi tek oko 13 tisuća ljudi.

Naravno, Gospić je tako velik zbog statističkog trika. U njegovu ukupnu površinu ubrojana je površina čak 50 naselja koji mu pripadaju i prostor između njih.