Pretraga

Filozofski jedini reagirao na počasni doktorat Bandiću: Pogledajte što poručuju sveučilišnim ocima

A- A+

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, uskoro bi mogao dobiti počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Kritike na vijest da je Senat najvećeg hrvatskog sveučilišta imenovao Povjerenstvo koje će odlučivati o dodjeli počasnog doktorata temeljem prijedloga Muzičke akademije, ne prestaju se nizati. No, od sastavnica zagrebačkog Sveučilišta za sada je na pokretanje postupka za dodjelu počasnog doktorata Bandiću reagirao samo jedan fakultet.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Filozofski fakultet u Zagrebu za sada je jedina sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koja je reagirala na pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću. U priopćenju, kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti, usprotivili su se prijedlogu Muzičke akademije te od Sveučilišta zatražili da se postupak obustavi.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Optužujem vas zbog svih nas koje je sram reći koja nam je Alma Mater

– Na jučerašnjoj sjednici senata Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je postupak dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protivi se ovom postupku, kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću. Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu.

Također se oštro protivimo samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterijem za dodjeljivanje počasti. Upozoravamo da takve odluke krše članak 76. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture. Zato od uprave Sveučilišta tražimo da se postupak dodjele doktorata Milanu Bandiću obustavi i pozivamo ostale sastavnice Sveučilišta da podrže naš zahtjev, poručuju s Filozofskog.

Podsjetimo, zbog nezadovoljstva pokretanjem postupka dodjele doktorata Bandiću organizira se i prosvjed pod nazivom ‘STOP Nasilju nad Sveučilištem! #sramimse’. Njegov organizator je doktorand s Fakulteta političkih znanosti Stjepan Perko, a prosvjedovat će se u utorak u 17:30 ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i ispred zgrade Muzičke akademije koja je predložila počasni doktorat Milanu Bandiću.

Više o ovoj temi čitajte u nastavku:

36 tema na kojima je Bandić stvarno mogao doktorirati da je htio

Optužujem vas zbog svih nas koje je sram reći koja im je Alma Mater

Prosvjedovat će se zbog Bandićevog doktorata: Dosta je zlurade okupacije Sveučilišta!

Naš mladi doktorand s Oxforda o Bandićevom doktoratu: Odreći ću se svoje diplome!

Divjak Senatu o doktoratu Bandiću: Budite svjesni poruke koju šaljete mladim ljudima

Senat većinom glasova odlučio: Pokrenut postupak dodjele počasnog doktorata Bandiću

Muzička akademija predlaže počasni doktorat Bandiću: Evo kako to obrazlažu i tko će odlučivati

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat