Pretraga

[Foto] Pogledajte kako hrvatski dizajneri pružaju podršku reformi kurikuluma

A- A+

Podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi dolazi iz svih krajeva Hrvatske, ali i Londona, Berlina te Šangaja gdje se također planiraju prosvjedi. Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ u znak podrške reformi i ekspertnoj stručnoj skupini na čelu s Borisom Jokićem organizirala je prosvjed koji će se održati 1. lipnja u 18 sati u gradovima diljem države, ali i inozemstvu. Na svoj su način podršku reformi pružili i hrvatski dizajneri putem Facebook stranice ‘Hrvatski dizajneri u akciji’.


Izdvojeni članak

Reformu kurikuluma je nemoguće eksperimentalno pokrenuti najesen u školama

Podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi pružili su i hrvatski dizajneri putem Facebook stranice ‘Hrvatski dizajneri u akciji‘. U tu svrhu dizajneri izrađuju vrlo zanimljive i osebujne postere s jasnom i nedvosmislenom porukom – reforma se mora nastaviti.

Dizajneri misle da Hrvatska može bolje

– Mi dizajneri smatramo da pravo na moderno obrazovanje našoj djeci daje priliku da stvore novi, bolji svijet. Reforma obrazovanja od ogromnog je značaja za razvoj naše zemlje i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske. Ako se obrazovni sustav ozbiljno ne reformira, ne može to niti jedna grana ekonomije. Svaka strategija razvoja je reforma u svojoj biti. Bez sustava koji omogućuje djeci da stječu vještine u skladu s vremenom – krademo djeci budućnost, pišu hrvatski dizajneri na svojoj stranici.

Dodaju kako je jasno da politika ne djeluje za dobrobit građana, ali vrijeme je da narod pokaže da politika treba služiti njemu, a ne narod politici. Smatraju kako nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati proces reformiranja školstva.

– Budućnost će biti dizajnirana, samo je pitanje tko će ju dizajnirati, zaključuju dizajneri.

Akciju, iniciranu od strane individualnih dizajnera i dizajn menadžera – podržavaju i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) te Kulturnjaci2016.

Podsjećamo, inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ u gradovima diljem Hrvatske, ali i inozemstvu organizira prosvjed koji će se održati 1.lipnja s početkom u 18 sati, a samo je u Zagrebu svoj dolazak na Facebook eventu potvrdilo već 11.000 ljudi.

Niti prošlu Vladu nije zanimala strategija obrazovanja

Neven Budaka je ministar obrazovanja Predrag Šustar prozivao na svojoj press konferenciji te je rekao da mu nije jasno zašto se Strategija odvija u posebnom tijelu koje je izvan MZOS-a. Voditelj strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije odgovorio je kako su oni tijelo koje radi pri uredu predsjednika Vlade, a da bi za njihovo vraćanje nazad pod okrilje MZOS-a bilo potrebno izglasavanje promjene Strategije u Saboru. To mu se čini malo vjerojatnim, kao što mu se ne čini da je ministar upoznat s tom činjenicom.

– Strategija ima 340 mjera, od čega oko 200 nije započeto, 17 je završeno i oko 120 su u provedbi. 49 posto mjera je započelo. Od ukupnog broja mjera 186 ih je u nadležnosti Ministarstva. Ono je najodgovorniji dionik sustava obrazovanja, međutim odgovorno je i samo za nešto malo više od pola Strategije. Drugi koji su odgovorni su Vlada, naše Povjerenstvo i još 24 institucije. Dakle, netko treba biti izvan struktura koje prate provedbu strategije. Ministarstvo je od 127 mjera započelo s njih 55. Dobar dio odgovornosti za kašnjenje provedbe Strategije je prema tome na Ministarstvu, odgovorio je tako Budak ministru te je istaknuo da je najviše napravio Jokić zajedno s svojim ekspertnim timom. Kada bi se izdvojilo ono što je on napravio ispalo bi da je ministarstvo napravilo samo 19 posto mjera koje su započeli.

Budak kaže da ni bivša Vlada nije pokazivala veliki interes za provedbu strategije. U izvještaju prošle Vlade strategija nije niti spomenuta. Takva se situacija nastavila na razdoblje nakon izbora i pregovora o Vladi, a nakon dolaska nove Vlade, ta se situacija nastavila i dalje, kazao je Budak.

– Nezainteresiranost prošle Vlade nastavila se s nezainteresiranosti ove Vlade. Ne samo da nismo uspjeli kontaktirati Ministarstvo, nego nismo uspjeli uspostaviti kontakt s Uredom premijera. Javni natječaj se radi kada se nekoga zapošljava, a javni poziv kada se formira tim stručnjaka za obavljanje posla. Kako je moguće da je saborski Odbor za obrazovanje predložio izmjenu sastava Ekspertne radne skupine bez konzultacija s našim Povjerenstvom, iako je jasna kakva je procedura i sami su je raspisali, pita se Budak.

Ekspertna radna skupina samo koordinira posao na provedbi reforme, ali saborski Odbor je predložio 10 stručnjaka iz pojedinih područja, koji bi trebali ocijeniti 53 različitih dokumenata.

– Kako bi jedan stručnjak ocijenio 5 različitih dokumenata? Znači li to da bi stručnjak za likovni odgoj ocijenio nešto o vjeronauku? Saborski odbor nije ništa objasnio, i sve je bilo u suprotnosti s procedurom koju je i sam Odbor donio, kazao je Budak.

Izdvojeni članak

Obrazovna drama: Struka podržala Jokića i daljnje provođenje kurikularne reforme

foto: srednja.hr

Hrvatska može bolje misli da će biti bolje ako Šustar podnese ostavku

Na pressici organizatora prosvjeda Hrvatska može bolje u prostorima Foruma za slobodu odgoja rečeno je kako ovo nije prosvjed protiv jedne Vlade jer su problemi postojali i s prethodnom administracijom.

– Jedini fokus razvoja strategija obrazovanja u prošloj Vladi bila je Cjelovita kurikularna reforma dok su druge točke zapostavljene. Isto tako, mnoge administrativne su prepuštene radnim skupinama, a nedostajala je prava pomoć ministarstva, istaknuli su organizatori.

Za prosvjed se pripremaju tek pet dana, a cilj im je bio organizirati prosvjed u Zagrebu za minimalno 10.000 ljudi. Međutim, počeli su im se javljati ljudi iz drugih gradova. Tako su na Korčuli trebali biti prosvjedi u Veloj Luci, Blatu i Korčuli, ali su ih uspjeli nagovoriti da održe prosvjed u jednom gradu. Isto tako prosvjed će organizirati dijaspora u Londonu, Berlinu, ali i dalekom Šangaju.

Kao jedan od ciljeva istaknuli su da traže ostavku resornog ministra Predraga Šustara te su najavili da će jedna od glavnih poruka biti ‘struka ispred politike’. Zbog toga, nitko od govornika neće biti političar, a prosvjed će trajati od 18 do 19i30 na glavnom zagrebačkom trgu.

Peticiju podrške dosad je potpisalo 32.000 ljudi.