Pretraga

[FOTO] Putnike zatekao neviđeni prizor: Pogledajte što je ovaj mladić unio u tramvaj

A- A+

Neobična situacija dogodila se ovih dana u ZET-ovom tramvaju broj sedam. Bio je prepun putnika, kada je u Borovju u njega ušetao mladić sa školskom klupom i stolicom, na nju stavio knjige, krenuo ih čitati i nešto zapisivati. Zagrepčane je ova situacija, blago rečeno, zatekla, a putnica koja je objavila fotografiju na društvenim mrežama pojasnila je naknadno o čemu je riječ.

Fotografija preuzeta iz Facebook grupe ‘Zakaj volim Zagreb’ uz dozvolu autorice Ljiljane Vučković

Situacije u kojima učenici ili studenti na putu do škole i faksa prelistavaju knjige nisu rijetkost. No, što reći na to kada mladić uđe u tramvaj, posred njega postavi školsku klupu i stolicu i krene listati udžbenik i zapisivati u bilježnicu. I pritom sa sobom dovede snimatelja koji sve to bilježi kamerom.

Upravo to dogodilo se ovih dana u ZET-ovoj sedmici, a fotografija događaja objavljena je u Facebook grupi ‘Zakaj volim Zagreb’. ‘Ono kad se sjetiš da nisi napisao zadaću,a profa pregledava’, ‘Priprema za maturu’ – samo su neke od teorija koje su Zagrepčani iznosili u komentarima.

Izdvojeni članak

Televizijsko lice šokirala učenica u tramvaju: Nećete vjerovati što je držala u ruci

No, ništa od toga nije točno, može se to iščitati iz pojašnjenja koje je naknadno dodala autorica fotografije, koju je kontaktirao snimatelj. Riječ je zapravo o performansu koji je svojevrsni preslik onoga što se u Hrvatskoj događa s reformom obrazovanja.

– Dakle, performer ulazi u tramvaj i postavlja školski stol i stolicu obučen u odijelo te vadi iz aktovke školsku knjigu iz povijesti koju kreće čitati i zapisuje u bilježnicu. U jednom trenutku se ustaje i baca to sve na pod te izlazi van iz tramvaja. Koncept se poziva na političare i njihova previranja oko školskih reformi. Tramvaj predstavlja kretanje našeg društva vođeno već navedenim političarima, dok su rekviziti performera očiti odraz našeg školstva. Gestom izlaska iz tramvaja ukazuje želju da napravi svoj put i smjer te izađe iz nametnutih okvira. Cilj je i bio da se društvo uključi u to što se vidi na snimkama, ali isključivo neinteraktivno tako da performer ignorira sve ljude oko sebe, pojasnila je autorica fotografije.