Pretraga

Fotogalerija: Likovni natječaj privukao je talentiranu djecu iz cijele Hrvatske

A- A+

U hrvatskim školama nedovoljno se uči o klimatskim promjenama i ljudskom utjecaju na prirodu koja nas okružuje pa je zbog toga važan svaki pokušaj koji pokušava skrenuti pažnju na pitanje opstanka ljudske civilizacije. Saznajte kako o ovoj temi promišlja učenica koja je osvojila prvu nagradu u kategoriji srednjih škola na natječaju kojemu je glavni cilj bio osvijestiti mlade o navedenim problemima. Osim toga, pogledajte fotogaleriju radova koja su osvojila prva mjesta.

Udruga DOOR prošli je petak objavila rezultate likovnog natječaja ‘Nabaci ideju za bolju atmosferu’ koji je organiziran u sklopu projekta CLICK Hrvatska s ciljem poticanja svijesti mladih o ekologiji.

Natječaj koji su organizirali u suradnji s Forumom za slobodu odgoja privukao je brojne talentirane učenike iz cijele Hrvatske. Proglašeno je čak četiri pobjednika, a u kategoriji srednjih škola glavnu nagradu za svoj likovni rad ‘Utjecaji‘ osvojila je Laura Divković iz Prve umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Konačnog pobjednika odabrao stručni žiri

– Moja slika predstavlja naš utjecaj na prirodu. Svi ti ispušni plinovi koji dolaze iz automobila i iz raznih tvornica odlaze u atmosferu i putem kiselih kiša se vraćaju na Zemljinu površinu. To ne samo da šteti nama, nego šteti i prirodi koja nas okružuje. Ona polako odumire pa ako se ne promijenimo sve će vrlo brzo nestati, upozorila je učenica Umjetničke škole u Dubrovniku.

Postojala su dva kriterija prema kojima su se odlučivali pobjednici. 30 posto ukupne ocjene nosili su lajkovi na Facebooku, a kako bi se izbjeglo manipulrianje glasovima za ostalih 70 je bio zadužen stručni žiri koji je imao težak zadatak probrati najbolje između brojnih radova koji su im pristigli.

Izdvojeni članak

Priroda pojačava produktivnost i memoriju na šest iznenađujućih načina

‘U školi nedovoljno razgovaramo o tim problemima’

Martina Munivrana iz Muzeja za suvremenu umjetnost, Matija Mihoković iz Foruma za slobodu odgoja i Ivana Rogulj iz udruge DOOR ocijenili su koji su likovni radovi najkvalitetniji te koji od njih najbolje ukazuju na sve važniji problem koji se pojavljuje zbog nesavjesnog odnosa našeg društva prema prirodi od koje se sve više otuđujemo.

– U školi nedovoljno razgovaramo o tim problemima. Učenici, ali i stariji, trebali bi što prije shvatiti kako smo svi mi važan faktor u tom procesu osvješćivanja klimatskih promjena i našeg utjecaja na prirodu. Mislim da bi svima bilo bolje kada bi se više koristio javni prijevoz ili da ponekad i prošećemo umjesto da se svugdje vozikamo u automobilima. Također,  želim upozoriti ljude da prestanu s odlaganjem otpada na mjestima koja za to nisu predviđena jer takvim neodgovornim ponašanjem narušavaju ljepotu prirode. Reciklirajte sve što se može reciklirati, jer će tako naš mali svijet biti ljepši, za kraj je preporučila Laura.

Sve radove i imena pobjednika možete pogledati na FB stranici CLICK Hrvatska. Dodjela nagrada održati će se u Muzeju suvremene umjetnosti 28.11. u 16 sati.