Pretraga

Projekt CLICK: Likovno – fotografsko natjecanje za mlade koje potiče svijest o ekologiji

A- A+

Projekt CLICK promiče klimatsko-energetsku politiku Europske unije te kroz razne aktivnosti želi potaknuti javne rasprave i educirati mlade o toj temi. Sljedećih mjeseci organizirati će se debate u pet srednjih škola, tri radionice o energetskoj politici EU i likovno-fotografsko natjecanje za djecu i mlade. Autori najboljih individualnih radova biti će nagrađeni biciklom.

www.door.hr

Kroz organiziranje raznih aktivnosti projekt CLICK promiče klimatsko-energetsku politiku Europske unije. Sljedećih mjeseci organizirati će se debate, radionice i likovno-fotografsko natjecanje za djecu i srednjoškolce. Autori najboljih individualnih radova dobiti će bicikl.

Cilj je povisiti razinu znanja

Izdvojeni članak

Ideja godine: Puljani s projektom ekološkog samoodrživog parka osvojili treće mjesto

Nositelj projekta je građanska udruga DOOR, a njegov osnovni cilj je povisiti razinu znanja i svijesti hrvatskih građana o održivoj energetici i podizanje općeg razumijevanja klimatsko-energetske politike EU.

– Važno je da se u što ranijoj dobi krene s edukacijom, jer je puno veća šansa da će se kod mladih dogoditi neka promjena u razmišljanju. Nadam se da ćemo provedbom CLICK-a doprinijeti ostvarenju više razine svijesti kod mladih o važnosti vlastitog doprinosa u borbi protiv klimatskih promjena, jer svatko od nas je važan, istaknula je voditeljica projekata Slavica Robić.

Sljedećih mjeseci dodatno će se povećati aktivnosti, kako bi se postigao što veći interes javnosti. Uskoro bi se trebale organizirati debate čiji je cilj potaknuti mlade na razmišljanje o klimatskim promjenama, a u svibnju će se objaviti natječaj za likovno-fotografsko natjecanje za koji će se moći prijaviti djeca iz vrtića te osnovnih i srednjih škola.

– Od njih ćemo tražiti da izraze svoja razmišljanja o ekologiji, brizi za okoliš i sličnim temama, izjavila je Robić.

Istraživanje o prioritetnim pitanjima

Prošle godine provedeno je i istraživanje kojim su se
htjela pronaći prioritetna pitanja za građane Hrvatske. Prema provedenoj anketi
ispitanici odabiru gospodarstvo i siromaštvo. Pitanje okoliša nije se pokazalo kao važno pitanje. Tek 0,6 posto je istaknulo okoliš kao najvažnije pitanje u Hrvatskoj dok je 1,7 posto ispitanika to stavilo kao sljedeće najvažnije pitanje. Cijelo istraživanje možete vidjeti ovdje.

door.hr

Natjecanja i debate

Izdvojeni članak

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Do sada je snimljeno pet kratkih filmova u kojima su predstavljeni već provedeni projekti koji su tematski povezani s ovim područjem. Filmove možete pogledati ovdje.

Odabrana su i dva dokumentarna filma ‘The Age Of Stupid’ i ‘In Transition 2.0’ koja će biti prikazivana prije predavanja i rasprava.

Uskoro će startati i novi projekt u kojemu bi ova organizacija trebala surađivati s tehničkim srednjim školama i na taj način poboljšati njihovo obrazovanje o mogućnostima smanjivanja potrošnje energije.

– Napraviti ćemo terensku nastavu kroz koju će se učiti kako identificirati osnovne probleme u potrošnji energije u ugroženim kućanstvima, kako se radi energetska slika zgrade te na koji način se jednostavnim i jeftinim metodama mogu ostvariti energetska poboljšanja u ugroženim kućanstvima, zaključila je Robić.

Aktivnosti i objave možete pratiti na njihovoj web i facebook stanici.