Pretraga

Francuski maturanti digli bunu radi jednog pitanja na njihovoj verziji državne mature

A- A+

Preko 10 tisuća francuskih maturanata potpisalo je peticiju kojom od tamošnjeg ministra obrazovanja traže poništavanje ili dodatne bodove za one koji su riješili, kako kažu, ‘nemoguće pitanje’ s ispita iz engleskog jezika tamošnje verzije državne mature. Naime, u jednom ih je pitanju zbunila riječ ‘coping’ (od ‘to cope with’- eng. nositi se sa) za koju pokretač peticije tvrdi da nije u redovnoj uporabi.

http://www.france24.com

Izdvojeni članak

Sudac pustio petero osumnjičenika za krađu eseja na slobodu

Tvrde da engleska riječ ‘to cope’ nije u redovnoj upotrebi

Ispit iz engleskog jezika na francuskoj ‘državnoj maturi’ izazvao je burne reakcije tamošnjih učenika. Naime, jedan se zadatak odnosio na ulomak knjige Iana Ewansa ‘Atonement’ povezan s protagonistom Robbiem Turnerom. Maturanti su trebali u sklopu ovog zadatka odgovoriti na dva pitanja, ‘ What are three of his concerns about the situation?’ te ‘ How is Turner coping with the situation?’.

Jedan od tamošnjih maturanata, 17-godišnji Arthur, nakon ispita je pokrenuo potpisivanje peticije kojom od tamošnjeg ministra obrazovanja traži poništavanje spomenutog zadatka ili dodatne bodove za onoga tko ga je riješio.
– Mnogo je ljudi bilo zbunjeno s riječi ‘coping’, očito ona nije u redovnoj upotrebi, rekao je Arthur koji je do sada skupio preko 10 tisuća potpisa.

Izdvojeni članak

Najstresnija ‘državna matura’ na svijetu – učenike nadgledaju dronovi

Ima i protivnika peticije

Očito se tisuće francuskih učenika ‘ne nosi dobro’ s engleskom riječi ‘to cope’, ali zašto zbog samo jednog pitanja dizati toliku prašinu, samo je njima poznato. Isto tako, riječ ‘to cope’, prevedeno ‘nositi se’, itekako je u svakodnevnoj upotrebi u engleskom jeziku.

Naravno, ne slažu s svi s Arthurom i potpisnicima peticije. Tako Hugo Travers, također maturant, na društvenim mrežama otvoreno govori protiv peticije i ismijava pokretača.

– Nađeš jedno pitanje koje ti je teže i odmah pokrećeš peticiju. Potpuno krivo, kaže Hugo, i nije jedini.

Mi se samo pitamo što bi Arthur učinio da su mu, primjerice, odgodili ispit iz francuskog. Pokretanje inicijative protiv bilo kakve vrste nepravde je svakako hvale vrijedno i poželjno, ali glupost je glupost.