Pretraga

Najstresnija ‘državna matura’ na svijetu – učenike nadgledaju dronovi

A- A+

Zakoni u Kini su toliko strogi da ako uhvate nekoga da vara na ispitu ‘gaokao’, njihovoj verziji državne mature, istome zabranjuju pristupanje ispitu iduće tri godine, a može završiti i na sudu. Ove je godine jedna kineska provincija odlučila nadgledanje samog ispita podići na višu razinu i to tako da je uvela ‘dron’ letjelicu koja presreta i blokira radio signale, a njihov informacije o njihovom izvoru šalje nadležnima, samo da bi se što učinkovitije spriječilo korištenje ‘bubica’, tableta i sličnih ‘pomagala’ među, inače po pitanju varanja, vrlo kreativnim kineskim učenicima.

Vrijeme je državne mature što može biti izrazito stresno razdoblje. ‘Što ako padnem?’, ‘Na koji faks da idem?’, ‘Hoće li me primiti na faks?’, samo su neka od pitanja koja si maturanti postavljaju ovih dana. Ipak, nije njima najgore. Ovdašnji maturanti imaju jednu privilegiju, a ta je činjenica da žive u Hrvatskoj. Primjerice, bilo bi im mnogo gore da su iz Kine.

Naime, svake godine milijuni kineskih srednjoškolaca polažu ‘gaokao’ ispit što predstavlja njihovu verziju državne mature jer rezultati određuju gdje će, i hoće li uopće, tko na faks. Zbog činjenice da oko četvrtine svake godine ‘otpadne’, odnosno ne zadovolji kriterije za uopće pristup visokom obrazovanju, ‘gaokao’ je dobio nadimak ‘najstresniji ispit na svijetu’. Nadimku na težini daje i činjenica da su zabilježeni i slučajevi samoubojstava od posljedica stresa.

Upravo zbog toga što test uvelike određuje budućnost pojedinca, mnogi od onih koji mu pristupe pokušavaju varati ne bi li ostvarili što bolje rezultate. I vrlo su kreativni u tome. Razni uređaji za varanje skriveni su im u odjeći, mobitelima, olovkama ili ušima.

http://kotaku.com

http://kotaku.com

Izdvojeni članak

Nevjerojatno: Kako u Južnoj Koreji polažu prijemne ispite

Dronovi blokiraju signale i šalju informacije o njihovim izvorima

Suočeni s ovom vrstom kreativnosti, ali i velikim brojem prepisivača, kineska provincija Louyang je odlučila uvesti ‘dron’ letjelice kojima je zadaća stati na kraj spomenutom. Dronovi lete 500 metara iznad mjesta gdje se održava ispit, blokiraju radio signale s raznim uređaja, identificiraju i lociraju njihov izvor te podatke o ‘prepisivaču’ šalju odgovornima za nadgledanje testiranja. Vlasti spomenute provincije nadaju se da će strah od mogućnosti da budu otkriveni drastično smanjiti broj prepisivača.

Inače, Kina vrlo ozbiljno shvaća ‘gaokao’. Svake godine u vrijeme polaganja, država je blokirana. Zaustavlja se gradski i međugradski promet i postavljaju antiterorističke blokade, sve da ništa ne bi ometalo test. Što se tiče varanja, onoga koga uhvate čeka tri godine zabrane pristupanju ispitu, a vrlo lagano može završiti i na sudu.

Najstresnija ‘državna matura’ na svijetu – učenike nadgledaju dronovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap