Pretraga

Fuchs kaže da će se mijenjati odluka o upisima u srednje: ‘Neki programi će se vratiti’

A- A+

Sredinom travnja u javnu je raspravu upućena Odluka o upisima učenika u srednje škole. Riječ je o dokumentu kojim Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine propisuje rokove važne za upise u srednje, kao i broj mjesta u školama. Na nju je pristigao nikad veći broj komentara. Razlog? Ministarstvo nije odobrilo neke smjerove za upise, a u nekima je zbog nedovoljnog interesa ili suficitarnosti odlučilo smanjiti broj razrednih odjela. No, kako je u utorak potvrdio ministra znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, odluka će se ipak mijenjati te se neki programi vraćaju.

radovan fuchs srednja.hr+ obrazovnih deset 5 (16)

Radovan Fuchs na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto:srednja.hr

Ovih dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja trebalo bi objaviti izvješće o provedenoj javnoj raspravi na odluku o upisu učenika u prvi razred srednje škole. Kako je potvrdio ministar Radovan Fuchs, neke stvari će se izmijeniti i revidirati, prenosi Novi list.

Fuchs: ‘Neki programi će se vratiti’

– Neki programi će se vratiti i duboko se nadam da će se to inzistiranje na upisima pojedinih programa koje se ponavlja poprilično dugo, a na kraju završi s nula upisanih učenika, ove godine upis i ostvariti. Svake godine se prijavljuje maksimalni broj programa, a na kraju se ne upiše niti jedan učenik. To ostaje kao svojevrsno opterećenje za nastavu gdje nema učenika. Ministarstvo je očekivalo da će županije i osnivači biti realniji u pristupima, rekao je Fuchs, prenosi Novi list.

Dodaje i da u Ministarstvu čitavo vrijeme razgovaraju te se nadaju da su osnivači svjesni da puštanje programa u koje se ne upiše niti jedno dijete ima i određene financijske reperkusije iz državnog proračuna’.

– Ne samo to, ovako mali srednjoškolski razredi nisu dobri za same učenike. Nekakav srednjoškolski razred s troje, petero ili desetero učenika u maloj školi nije najidealnije mjesto za psiho-fizički razvoj učenika. Ono što je interesantno da u svim tim komentarima u javnoj raspravi nema niti jednog komentara roditelja, zaključio je ministar, prenosi Novi list.

Izdvojeni članak
školske klupe u praznoj učionici

Masovna pobuna u školama: Ministarstvo za upise nije odobrilo neke smjerove i smanjuje broj razreda

Na javnu raspravu prisliglo skoro tisuću komentara

Kako smo pisali, javna rasprava oko odluke o upisima u srednje, inače običnog proceduralnog dokumenta, ove je godine bila poprilično žustra. Završena je nedavno, a većina od gotovo tisuću komentara odnosi se na nezadovoljstvo ukidanjem, odnosno neodobravanjem pojedinih smjerova za upise.

Tako se, među ostalim, u Srednjoj školi Čazma ne planira upisivati učenike u razredni odjel opće gimnazije. U Obrtničkoj školi Osijek ukinut je cijeli razred frizera, a u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir ukinut je smjer upravni referent i ekonomist. I to su samo neki od programa. Iz Ministarstva svoju odluku pravdaju time da je za neke od smjerova interes vrlo mali, da dolazi do formiranja razrednih odjela s jako malim brojem učenika, od jednog do devet i do rascjepkanosti strukovnih programa. Ideja je, odgovorili su nam na upit, povećati razrede, ali da broj učenika ostane u skladu s Državnim pedagoškim standardom.

U Ministarstvu tvrde i da je planirani broj mjesta do sada bio značajno veći nego je stvarni broj učenika koji upisuju srednje škole pa svake godine 7.600 nepopunjenih mjesta. Iz Ministarstva su nam rekli i da je broj strukovnih programa i razrednih odjela optimiziran i racionaliziran tako da se u skladu s preporukama Zavoda za zapošljavanje smanjuje upis učenika u suficitarne strukovne programe. Više pročitajte na poveznici.