Pretraga

Fuchs o prosvjedu koji organizira Preporod: ‘To zaista počinje biti čista politička priča’

A- A+

Sindikat Preporod najavio je novi prosvjed nezadovoljstva koeficijentima u uredbi koja u petak stupa na snagu. Komentirajući prosvjed, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kao ovo počinje biti politička priča te da jedino Preporod nije poslao konkretan prijedlog. Štrajk, kazao je, nije izgledan, a odgovorio je i na pitanje ima li volje za još jedan ministarski mandat.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs | foto: srednja.hr

Ovog petka na snagu stupa nova uredba o koeficijentima, a brojni učitelji nezadovoljni su postotkom za koji se povećao njihov koeficijent. U subotu u podne u organizaciji Sindikata Preporod i nastavničkih Facebook grupa Školska zbornica, Nastavnici.org i 45 minuta na Europskom trgu u Zagrebu održava se prosvjed zaposlenih u školama. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je na Media servisu, a tom je prilikom komentirao i najavu prosvjeda.

– Pa ne znam, oni imaju očito neki svoj vlastiti cilj bilo da na takav način kontra svih kontra svakoga žele možda mobilizirati ljude da se učlane u njihov sindikat ili nešto drugo. Ali svakako ne ovo o čemu u principu sada jako glasno govore. Sindikat Preporod preuzima, i to se oni jako ljute kad im kažemo, ali to zaista počinje biti čista politička priča, rekao je Fuchs za Media servis.

Fuchs: ‘Preporod nije poslao ni jedan prijedlog’

Dodao je i da su svi ostali sindikati zadovoljni, da su uvažili većinu prijedloga i primjedbi koje su stizale ne samo od sindikata, nego i od institucija.

– Svi su poslali, jedino Sindikat Preporod nije poslao ni jedan konkretan prijedlog, osim ovo ne valja, treba bolje. U izjavama su spominjali svašta, ali u principu nigdje ništa konkretno do kraja. Pretpostavljam što će se sad događati. Oni će sad pozivati, pokušavat će vikati da to nema veze s politikom, a mislim da to upravo ima veze s politikom jer svi znamo da smo u predizbornom vremenu, da će to vrlo brzo doći, a oni će sad organizirati skupove, mobilizirati, a kad se proglase izbori, e onda ćemo stati, onda više nismo politika, rekao je Fuchs za Media servis.

Podsjetimo i kako je Stipić ranije danas kazao da će se priča nastaviti i nakon prosvjeda, ali da će sve ovisiti o tome kada će biti raspisani izbori. Jer Preporod neće ulaziti s akcijom u predizbornu kampanju. Na konstataciju ministra da je Vlada povećala plaće, a učitelji prosvjeduju, Stipić je rekao:

– Naš ministar je puno aktivniji u medijskim izjavama, nego tamo gdje se je o ovim stvarima raspravljalo i gdje se je trebalo izboriti za poziciju svog resora. Uredba o koeficijentima nije samo odraz snage sindikata, nego i ugleda i snage i pojedinih ministara. Ako smo mi, ministre, loše prošli, onda je to dijelom sigurno i vaša ‘zasluga’, naveo je Stipić na današnjoj konferenciji za medije.

Izdvojeni članak

Nastavnici najavili novi prosvjed, nezadovoljni su povišicom: ‘Stiže više autobusa nego na prvi’

Hoće li ostati ministar nakon izbora? ‘Ne znam što da Vam kažem’

Fuchs smatra da štrajk nije izgledan jer postoji procedura koji se treba ispoštovati. Slično je danas rekao i Stipić, dodavši da je štrajk, primjerice, moguć ako Vlada ne udovolji zahtjevima sindikata prilikom pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, koji predstoje.

Od ove godine na razini svih županija, osim u Zagrebu upisi u osnovne škole provode se online. Na pitanje zašto Grad Zagreb nije prihvatio tu inicijativu, Fuchs za Media servis kaže da očito imaju problema unutar sebe jer je ovo bila poprilično jednostavna stvar.

Komentirao je i nacionalne ispite čija provedba kreće u svim četvrtim razredima idući tjedan, a pišu ih u ožujku i svi osmaši. Fuchs kaže kako je sve spremno te da ne očekuje probleme jer su se ispiti već provodili. Najavio je i testiranje prve godine učenika koji idu u cjelodnevnu nastavu, no, ti će testovi biti nešto drugačiji.

Fuchs kaže i da ne zna kada će biti izbori, a novinarka Media servisa ga je pitala i ima li volje, snage i energije za još jedan mandat.

​- Pogledajte ne znam što da Vam kažem, još jedan mandat ili ne jedan mandat. Ali ono što ću Vam reći s obzirom na sve skupa, ono što ću učiniti – koliko god mi bude zdravlja dopuštalo pomoću ću Andreju Plenkoviću kao premijeru u svakom pogledu što god bude od mene tražio’, rekao je Fuchs za Media servis.