Pretraga

Nastavnici najavili novi prosvjed, nezadovoljni su povišicom: ‘Stiže više autobusa nego na prvi’

A- A+

Vlada još protekli tjedan usvojila novu uredbu o koeficijentima, a na snagu će stupiti u petak. Sindikat Preporod i tri nastavničke Facebook grupe nezadovoljne su postotkom povećanja koeficijenta i posljedično iznosom za koji rastu plaće. Pa u su odlučili organizirati novi prosvjed koji će se održati u subotu u podne na Europskom trgu. Ističu kako Vlada uredbu može mijenjati u bilo kojem trenutku, bez obzira na to što je tek usvojena te da ovako namjeravaju stvoriti pritisak. Na prosvjed u Zagreb, najavljuju, stiže više autobusa nego na onaj s početkom veljače.

Sindikat Preporod najavio je novi prosvjed | foto: Ivor Kruljac, srednja.hr

Vlada je protekli tjedan donijela novu uredbu o koeficijentima, koja se odnosi i na zaposlenike u školama i na fakultetima. Koeficijent je važan jer ulazi u formulu za izračun plaće, a najviše je bure izazvao koeficijent učitelja bez napredovanja, koji će po novom iznositi 2,01.

Sindikat Preporod ovime je i dalje nezadovoljan, kao i tri nastavničke Facebook grupe, Nastavnici.org, Školska zbornica i 45 minuta. Stoga u u subotu organiziraju novi prosvjed s početkom u 12 sati na Europskom trgu. Koeficijent nastavnika bez napredovanja koji bi ih zadovoljio je od sredine osmog platnog razreda pa nadalje, dakle od 2,15 ili više, rekao je to na konferenciji za medije predsjednik Preporoda Željko Stipić. Podsjetio je da su iz sindikata i ranije govorili kako su svjesni da ovo nije jednokratna priča, nego ona koja će se morati razvijati i trajati.

– Tada su to neki slušali s nepovjerenjem. Onda smo prvo napravili prosvjed 9. veljače koji je poslao poruku da iza nezadovoljstva učitelja, nastavnika, znanstvenika ne stoji nekolicina pojedinaca koji vode sindikate, nego da je to jedna puno šira priča koja se mjeri u tisućama nezadovoljnika, od kojih su neki spremni do Zagreba se voziti i po osam sati i toliko natrag da bi iskazali svoje nezadovoljstvo, navodi Stipić.

Peticija skupila skoro 40.000 potpisa

Tada su, podsjeća, upozoravali da još ima vremena za korekciju koeficijenata i da će stati. No njihovim zahtjevima nije udovoljeno pa su krenuli u daljnje akcije. Pokrenuli su, među ostalim, peticiju koja je prikupila skoro 40.000 potpisa, ali odgovora vladajućih nije bilo, uredba je donesena i 1. ožujka stupa na snagu.

– Mi ćemo na nju reagirati najbrže što je moguće, dan poslije. Naslov našeg prosvjeda će biti ‘Mijenjajte koeficijente’ jer se pokušava stvoriti predodžba da se doneseni koeficijenti ne mogu mijenjati, da pritisak ne može dati rezultata jer se bliži raspuštanje Sabora. To je neistina, Vlada uredbu samostalno donosi i samostalno mijenja i samo je pitanje ima li ta Vlada političke volje da to i napravi, rekao je Stipić.

Smatra da jedino pritiskom mogu dobiti traženo. Dodaje, ako se pritisak mjeri kroz broj prosvjednika, bit će još veći od onog prije tri tjedna, bez obzira što ovoga puta u organizaciji nema Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Stipić kaže kako nema riječi o nekoj zavadi među sindikatima.

– Kolege iz ovog sindikata su naprosto procijenile da interes za prosvjed njihovih članova nije dovoljno velik. To sigurno proizlazi iz toga što su oni nešto malo bolje prošli u ovom redizajniranju same uredbe. Mi ćemo nastaviti dalje, mislim da će kolegice i kolege iz tog sindikata u subotu doći na prosvjed, samo nisu organizatori, navodi Stipić.

Izdvojeni članak
euro, kalkulator

Ovo je uredba o koeficijentima koju je izglasala Vlada i koeficijenti u školama i na fakultetima

‘Mogu reći da će autobusa biti više nego početkom veljače’

Očekuje da će prosvjed iznijeti oni koji će na njega doći iz cijele Hrvatske.

– Mogu reći da će autobusa biti više nego početkom veljače. Tada ih je bilo 17 sad će biti više, primjerice iz Splita je prošli put stigao samo jedan autobus, sada će ih biti četiri. Tako da mi ne sumnjamo u odaziv, a tu su i naši sugrađani iz Zagreba, pozivam sve one koji smatraju da obrazovanje ne smije biti podcijenjeno, rekao je Stipić.

Rekao je da će se priča nastaviti i nakon prosvjeda, ali da će sve ovisiti o tome kada će biti raspisani izbori. Jer Preporod, kaže, neće ulaziti s akcijom u predizbornu kampanju.

– Mi ćemo se boriti sve dok koeficijenti svih radnika u školama ne budu pravedni, odnosno dovedeni u suodnos s radnicima u drugim službama, veli Stipić.

Izdvojeni članak
tajnica škole zatrpana spisima i papirima pokraj koje sotji čovjek s još jednom hrpom papira

Treba li koeficijent tajnika u školama ovisiti o količini posla? ‘Za to bi trebali biti plaćeni’

‘Uredba nije samo odraz snage sindikata, nego i ugleda pojedinih ministara’

Na konstataciju ministra da je Vlada povećala plaće, a učitelji prosvjeduju, Stipić kaže:

– Naš ministar je puno aktivniji u medijskim izjavama, nego tamo gdje se je o ovim stvarima raspravljalo i gdje se je trebalo izboriti za poziciju svog resora. Uredba o koeficijentima nije samo odraz snage sindikata, nego i ugleda i snage i pojedinih ministara. Ako smo mi, ministre, loše prošli, onda je to dijelom sigurno i vaša ‘zasluga’, naveo je Stipić.

Na prosvjed je sve zaposlenike škola, uključujući i administrativno i tehničko osoblje, kao i stručne suradnike, pozvala Ivana Valjak Ilić, administratorica Facebook grupe Nastavnici.org.

– Pozivam sve kolegice i kolege zaposlene u obrazovanju da se odazovu na poziv na prosvjed koji će se održati u subotu na ovome trgu u podne. Koristimo građansko pravo prosvjedovanja protiv uredbe koju smatramo uvredljivom za sve zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja i želim istaknuti da, iako je premijer rekao da možemo prosvjedovati ako smo zadnji, na prosvjedu ćemo biti prvi, rekla je Valjak Ilić.


KOLIKO ĆE RASTI PLAĆA UČITELJA?

Prema ranijem izračunu Preporoda, a temeljem koeficijenta 2,01 koji je predviđen novom uredbom, učitelju s jednom godinom staža koji stanuje u mjestu sa stopom poreza od 20 posto plaća bi rasla za 166,64 eura. Učitelj bez napredovanja koji je praktički početnik tako bi od ožujka imao neto plaću 1.336,55 eura., odnosno ona bi u brutu iznosila 1.913,35 eura. Dakako, učitelji mogu napredovati u viša zvanje čime raste i njihov koeficijent za obračun plaće – mentori imaju koeficijent 2,17, savjetnici 2,38, a izvrsni savjetnici 2,62.

Inače, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.191 euro, a bruto 1.620 eura. Medijalna neto plaća za prosinac 2023. iznosila je 1.005 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1.334 eura.


Čitavu konferenciju za medije na kojoj je najavljen prosvjed poslušajte u nastavku: