Pretraga

Fuchs otkrio kada bi moglo krenuti testiranje učenika, poznato i koliko ih je trenutno zaraženo

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, rekao je kako se nada da će se nova mjera testiranja učenika početi provoditi za par dana ili idući tjedan. Otkrio je i kako je u planu da se ova mjera provodi samo mjesec dana, nakon čega bi se učenici testirali samo kada se u razredima pojavi neki slučaj. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrivaju kako je trenutno na COVID-19 pozitivno 11.222 učenika.

Foto: Unsplash/Srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je jutros na Media servisu i odgovarao na pitanja vezana uz novu mjeru za školarce – samotestiranje na COVID-19 jednom tjedno prije početka nastave.

Fuchs o početku samotestiranja: ‘Nadam za par dana ili možda idući tjedan’

Na pitanje kada bi nova mjera trebala krenuti ministar je jutros rekao:

– Kada točno? Ja se nadam za par dana ili možda idući tjedan. To ćemo vidjeti danas iza 12 sati, kada bi Robne rezerve trebale otvoriti ponude dobavljača testova, no ne znam što točno piše u ponudama, pa ćemo danas nakon 12 sati znati malo više, kazao je Fuchs za Media Servis.

Naglasio je još jednom kako je osnovni cilj ove mjere u potpunosti ukinuti samoizolaciju učenika u školama i da samo oni učenici koji su pozitivni na testovima ostanu kod kuće u izolaciji, a da svi drugi idu u škole. Ministar Fuchs ističe i da im ‘nije u interesu maltretirati djecu, nego da je cilj da što više nastave provedu uživo’. Nova mjera bi, prema sadašnjem planu, trebala trajati mjesec dana.

– Mi mislimo otprilike mjesec dana samotestiranja djece kod kuće. Nakon mjesec dana ako sve bude išlo u dobrom smjeru, ostalo bi testiranje djece samo u razredima u kojima se pojavi neki slučaj, rekao je Fuchs za Media servis.

Na kritike da se nabavljaju testovi vrijedni milijune kuna, a školama nedostaju osnovne potrepštine poput toaletnog papira ili sapuna, Fuchs odgovara kako su za financiranje tih potrepština odgovorni osnivači škola.

– Prvo, razgovaramo o dva različita segmenta financiranja čitavog obrazovnog sustava. Za toaletni papir i ovakve stvari odgovorna je lokalna uprava i samouprava, odnosno osnivači, na neki način vlasnici škola. Ovo, mi skrbimo generalno u ukupnom sustavu. Mislim da usporedba jedne i druge stvari nije ista, rekao je Fuchs za Media servis.

Izdvojeni članak

Zastupnik Grmoja: Testiranje učenika se uvodi da bi netko iz HDZ-a na tome zaradio, škole nemaju ni osnovno

MZO: Trenutno je COVID pozitivno 11.222 učenika

Budući da je ministar najavio da će se nakon podneva znati nešto više o uvođenju mjere testiranja, službi za odnose s javnošću Ministarstva smo poslali upit nakon tog roka. Pitali smo kada točno kreće mjera samotestiranja i kada će se učenici prvi put testirati, kada kreće distribucija testova po školama kao i kada će se stvoriti uvjeti da se za učenike koji se testiraju ukine mjera samoizolacije. Konkretnog odgovora nema.

– Kada će mjera ukidanja samoizolacije stupiti na snagu ovisi o tome u kojem će roku Ravnateljstvo za robne zalihe (koji provode nabavu) nabaviti dovoljnu količinu testova. Dakle, za informacije o nabavi upućujemo Vas da se obratite Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Primarni cilj i sama mjera je ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to na način da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama. Sve ostalo, uključujući i redovito testiranje je samo epidemiološki uvjet da bi se mjera mogla provesti. Na taj način učenici osnovnih i srednjih škola postali bi jedina kategorija građana Hrvatske koji bi, bez obzira na cjepni status ili preboljenje, bili izuzeti od samoizolacije, kratko odgovaraju iz MZO-a.

Kažu i kako je prema informacijama kojima raspolažu na online nastavi trenutno 71 škola. Kada je riječ o COVID pozitivnim učenicima, takvih je trenutno 11.222, dok je na koronavirus pozitivno i 1.705 djelatnika škola. Brojeve po županijama možete vidjeti u tablici ispod. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, trenutno je u samoizolaciji 3.517 učenika i 140 djelatnika škola, ali pretpostavka je da to nije konačna brojka. Naime, zbog velikog broja samoizolacija, djelatnici HZJZ-a ne stignu unijeti sve podatke pa brojke o samoizolaciji treba uzeti sa zadrškom.

COVID pozitivni učenici i djelatnici 3.2. 2022.|izvor: MZO