Pretraga

Zastupnik Grmoja: Testiranje učenika se uvodi da bi netko iz HDZ-a na tome zaradio, škole nemaju ni osnovno

A- A+

Uskoro stiže nova mjera za učenike prema kojoj će se jednom tjedno, ponedjeljkom, učenici testirati na COVID-19. Testovi se plaćaju novcem poreznih obveznika, a učenicima će biti podijeljeno dovoljno testova za mjesec dana. Okviran broj testova koji stižu u škole je 2,8 milijuna. Zastupnik MOST-a, Nikola Grmoja, ovog je petka u Saboru žestoko kritizirao tu mjeru, kazavši da se testovi nabavljaju ‘da bi se netko iz HDZ-a namirio’ i to dok nam škole ‘nemaju ni osnovne potrepštine’.

Saborski zastupnik Nikola Grmoja kritizirao je najavljeno testiranje učenika na COVID-19|foto: Unsplash/screenshot: YouTube

U svom petominutnom slobodnom govoru na sjednici Sabora u petak, zastupnik MOST-a Nikola Grmoja žestoko je kritizirao vladajući HDZ, najprije zbog fijaska s povlačenjem sredstava za obnovu nakon potresa, a potom i radi loše demografske slike.

Grmoja: ‘Škole nam nemaju ni osnovne potrepštine’

Dotaknuo se i najavljenog samotestiranja učenika u školama.

– Bavite se korupcijom, bavite se kriminalom. I što sada imamo? Ministar Fuchs, Vlada i Stožer 70 milijuna kuna za testiranje djece. Dijelit će se testovi roditeljima, a roditelji uopće djecu ne moraju testirati. Zašto, da bi se netko iz HDZ-a namirio. A škole nam nemaju ni osnovne potrepštine. Učitelji i profesori nam imaju male plaće, i vi se razbacujete novcem da netko na tim testovima zaradi novac. Dosta je više tih suludih mjera, rekao je Grmoja za saborskom govornicom.

Podsjetimo, početkom tjedna Stožer i Ministarstvo najavili su samotestiranje učenika jednom tjedno, ponedjeljkom prije nastave. Učenici će testove za mjesec dana dobiti u školama, a testiranje nije obavezno. Jedina sankcija za učenike koji se neće testirati, a nisu cijepljeni, odlazak je u samoizolaciju kao i do sada. Kako kažu iz Ministarstva, intencija je ovime smanjiti broj učenika koji odlaze u samoizolaciju, kako bi se nastava u što većem omjeru održavala uživo. Više o ovoj temi čitajte na poveznici.

Izdvojeni članak
testiranje covid-19

Došlo je do izmjene odluke o obveznom testiranju na COVID: Učiteljski sindikat iznio ozbiljne optužbe

Kritizirao i COVID potvrde

Osim najavljenog testiranja učenika, zastupnik Grmoja u govoru se dotaknuo i uvođenja COVID potvrda, koje su obavezne i za sve zaposlenike u obrazovnom sustavu, na čitavoj vertikali.

– Ministar Marić maloprije daje izjavu kako imamo problem, imat ćemo paralizu javnih službi zbog omikrona. Znate što ću vam predložiti – uvedite COVID potvrde u javne službe. A već ste ih uveli, i to su rezultati, to je rezultat vaše politike. Dakle, sramota, sramota što radite. Znate gdje ste ažurni, ažurni ste u uhićivanju ljudi, konstatirao je Grmoja misleći pritom na uhićenje umirovljenika zbog komentara na društvenim mrežama u kojem proziva premijera Plenkovića.