Pretraga

Fuchs u pomoć pozvao bliske suradnike Blaženke Divjak: Poznato o čemu su razgovarali

A- A+

Prošlog tjedna u kabinetu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa dogodio se jedan, za politiku nesvakidašnji prizor. Na sastanak je pozvao dvoje najbližih suradnika bivše ministrice, Marka Košičeka i Lidiju Kralj. Kako je potvrdio Košiček, pozvani su zbog svog iskustva s koordinacijom i tehničkim znanjima u vezi organizacije nastave na daljinu te Škole na Trećem.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Kako piše N1prošlog su se tjedna na Donje Svetice kratko vratili donedavno bliski suradnici ministrice, Marko Košiček Lidija Kralj. 

Razgovarali o organizaciji nastave

Košiček je za N1 potvrdio da su on i Kralj bili na sastanku te otkrio kako se uglavnom razgovaralo o izvedbenim aspektima nastave. Ministra je zanimalo s čim su se sve susretali kako bi dobili bolji uvid na što obratiti pozornost.

Izdvojeni članak

Ministar Fuchs prelomio – Škola na Trećem ipak se nastavlja!

– Ja sam bio prošli tjedan na sastanku, njih je zanimao dio koji sam koordinirao oko razredne nastave i Škole na Trećem, kako je funkcioniralo, tko je bio uključen, a Lidija Kralj im je prenijela iskustva oko snimanja videolekcija s mentorima od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje, tehničke, izvedbene stvari, koji su bili problemi s kojima smo se susretali, kako smo ih rješavali, a sve da bi oni imali više detalja oko tog dijela posla, otkrio je Košiček detalje sa sastanka.

Košičeka su pitali i je li bio iznenađen pozivom novog ministra.

– Situacija je izvanredna, ona još traje i trebamo napraviti najbolje što možemo da u vrijeme korone imamo funkcionalan obrazovni sustav, kaže Košiček koji nam je otkrio i da je na sastanku 10-15 minuta bio i sam ministar jer ga je zanimalo kako se razvijaju stvari.

Na pitanje što ga je najviše iznenadilo oko poteza ministra i ministarstva kaže da je to bila izjava ministra Fuchsa da je Škola na Trećem gotova.

Fuchs odmah rekao da će pitati Divjak za pomoć

Podsjetimo, još je na primopredaji dužnosti Fuchs izjavio kako je njegova prethodnica napravila ogroman posao s nastavom na daljinu te najavio kako će se dodatno čuti s njom.

– Siguran sam da smo jedna od rijetkih zemalja koje su tom brzinom prešle na učenje preko informatičkih, ali i javnih televizijskih sredstava i medija. Želim se jednako tako zahvaliti, sigurno i u ime ministrice, svim učiteljima, svim nastavnicima, roditeljima koji su izdržali onaj period ‘lockdowna’. A jednako tako i učenicima, poglavito srednjoškolcima i studentima koji su, kao što je rekao jedan naš kolega, svojim naporima i svojom sviješću doprinijeli da i se one starije generacije mogu na neki način sigurnije osjećati. Hvala svim sudionicima sustava i dosadašnjoj cijeloj ekipi u Ministarstvu, rekao je Fuchs.

Otkrio je i kako je razgovarao s Divjak i pitao je mogu li se čuti oko rješavanja određenih tehničkih pitanja jer je ona ‘spacijalista u dijelu koji se tiče izvođenja nastave na daljinu’.

Jučer zaiskrilo na relaciji Fuchs-Divjak

Iako je u startu govorio da je Divjak napravila ogroman posao i da je ‘specijalista za nastavu na daljinu’, u jučerašnjem je intervjuu za Slobodnu Dalmaciju malo bocnuo bivšu ministricu kazavši da se kasnilo s pripremom nastave te da je sve moglo krenuti nekoliko mjeseci ranije.

Izdvojeni članak
blazenka divjak radovan fuchs

Divjak oštro prozvala ministra Fuchsa: Moram reagirati jer je ministar izrekao dosta neistina

– Je li se zakasnilo? Možda i jest. Možda je netko to mogao napisati i vrlo detaljno, polagano, razraditi prije tri mjeseca. Koliko dugo smo mi u Ministarstvu? Mjesec dana. Za mjesec dana, uz ogromne napore ekipe koja u Ministarstvu još nije ni do kraja popunjena, dali smo sve od sebe i u suradnji s vrlo širokim brojem ljudi izanalizirali problem s različitih aspekata te donijeli vrlo kvalitetan dokument, rekao je Fuchs za Slobodnu.

Ona ga je potom prozvala na svojim društvenim mrežama kazavši kako je pripremila detaljne planove i strategije, neke dokumente mu je, tvrdi, čak predala i osobno. Reagirala je, kako ističe, zbog toga da neistine koje je izrekao njen naslijednik ne postanu istine i informacije.

– Sada moram reagirati jer je ministar u intervjuu koji je objavljen na portalu SD izrekao dosta neistina koje možda proizlaze iz njegove neupućenosti. Nije istina kako ništa nije pripremljeno za novu školsku godinu, jer je sve opisano u Akcijskome planu za provedbu nastave na daljinu koji je bio u javnom savjetovanju u lipnju i još sada stoji na mrežnim stranicama MZO-a.
U njemu piše odakle može uzeti sredstva, iz kojih smo projekta iz ESF-a prenamijenili sredstva i koje smo nove projekte osmislili – ukupno preko 400 milijuna kn. Naručena je nova oprema sredstvima EU fondova koja stiže u rujnu – preko 100.000 tableta za učenike i preko 27.000 prijenosnih računala za nastavnike, napisala je Divjak.

O tom ‘sukobu’ više možete pročitati ovdje.