Pretraga

[Glas učenika] Profesori potiču učenike koji su podobni i koji će sutra prodati svoj glas za 200 kn

A- A+

Da će štrajk utjecati na učenike, ali da situacija nije toliko dramatična da će zbog njega pasti ispite mature, smatra učenik Jerko Šarić, koji se svojoj generaciji, ali i profesorima odlučio obratiti kratkim pismom. Ipak, smatra da bi ulogu profesora trebalo preispitati, a najviše ga, kaže, smetaju pristranost i podobnost koje su zavladale sustavom. Mišljenja je da se uspjesi umanjuju, a ‘potiču se oni koji su podobni, oni koji će sutra prodati svoj glas za 200 kn.’ Njegovo pismo u nastavku možete pročitati u cijelosti.

Foto: Paco Vaca, Unsplash

Pozdrav,

prije svega, želio bih naglasiti da je ovo što pišem odgovor onima koji tvrde da će zbog štrajka pasti maturu te tima poslati poruku o problemu našeg školstva.

Treba naglasiti da će štrajk utjecati na nas učenike, ali ne treba pretjerivati kao što to neki rade. Svi se mi možemo složiti da nama učenicima fali redovnog rada i učenja. Nismo mi savršeni i svoj potencijalni neuspjeh ne trebamo opravdavati lošim konceptom mature i sličnim razlozima. Isto tako, bitno je naglasiti da je uspjeh pojedinca na maturi ujedno i plod njegova vlastitoga rada i truda, a ne samo uspjeh profesora, kako si oni to često znaju pripisati. Naravno, čast iznimkama.

Izdvojeni članak

[Glas učenice] ‘Profesori si hrane ego tako da nađu učenika koji brže kopča i njega se gura’

Ideja mature, kao koncepta u kojem svi imamo iste zadatke i uvjete, je savršena. Bez obzira na taj dobar koncept, treba reći da mi svi nismo jednaki. U nekim školama imamo dobre, a u nekima loše profesore i uvjete za pripremu mature.

Ja sam maturant i osobno smatram da onaj tko hoće učiti, može i sam. Ovdje se onda samo postavlja pitanje uloge profesora u našem školstvu. Mi imamo sustav u kojem pojedini profesori nemaju znanja i vještina da prenesu znanje na nas. Imamo profesore koji koriste metode stare 30 godina i više. Imamo profesore čiji kriteriji nisu ujednačeni prema svima. U školi sam jedino naučio da trebam raditi suprotno od onoga što mi kažu i kako se ponašaju prema nama. Najviše me ljuti PRISTRANOST I PODOBNOST koja vlada u sustavu. Prije svega u odnosu profesora prema učeniku. Profesori ne cijene redovno dolaženje na nastavu, zataškavaju propuste… Uspjesi pojedinaca se umanjuju, a potiču se oni koji su podobni, oni koji će sutra prodati svoj glas za 200 kn.

Treba reći DOSTA svemu tome.

Svima koji misle komentirati kako su oni išli u školu i šutjeli, a mi smo danas razmaženi, poručujem da se vrate u taj isti sustav maloumnosti i represije.

Na kraju želim još naglasiti da sam uvijek za štrajk i borbu, pa tako i profesora, ali samo onih koji zaslužuju povećanje. Nažalost, takvih je malo.