Pretraga

Google nagradio odličnu ideju tinejdžera s više od 300.000 kuna

A- A+

Njenom masovnom upotrebom, mikroplastika, odnosno, sitni komadi plastike, sve češće predstavljaju naizgled nevidljiv, ali opasan oblik zagađenja mora i oceana. No, irski tinejdžer Fionn Ferreira osmislio je inovativnu i efektivnu metodu kojom bi se mikroplastika iz voda mogla ukloniti. Za svoj projekt ovaj je mladić ovih dana nagrađen Googleom Science Fairom, uglednom međunarodnom znanstvenom nagradom.

Foto: www.googlesciencefair.com

Fionn Ferreira, irski osamnaestogodišnjak, prije nekoliko dana proglašen je pobjednikom međunarodnog znanstvenog natjecanja Google Science Fair 2019, piše thejournal.

Izdvojeni članak

Petero tinejdžera oduševilo na Google znanstvenom skupu

U konkurenciji ukupno 100 natjecatelja, a 23 finalista u dobi od 13 do 18 godina, Fionn je svojom inovativnom metodom uklanjanja mikroplastike iz vode, odnio prvo mjesto.

Pritom je na završnoj ceremoniji za taj pothvat ‘zaradio’ i novčanu nagradu u iznosu od 50.000 dolara (334.178,95 HRK).

Razlog zbog kojeg se ovaj mladić usredotočio na rješavanje problema plastičnih čestica jednostavan je.

Osim što mikroplastika zagađuje vode, ona nerijetko dospijeva u organizme morskih životinja, a potom i ljude koji ih jedu. Uz to, komade plastike do 5mm veličine sadržavaju i sapuni, gelovi za tuširanje, pilinzi za lice, a oni se mogu pronaći i u abrazivnim sredstvima te pastama za zube, piše thejournal.

Kako se filtriranje i provjeravanje razine mikroplastike ne obavlja u nijednom europskom centru za pročišćavanje otpadnih voda, Fionn je osmislio zanimljiv projekt.

Za odvajanje mikroplastike iz vode, koristio je ferofluide i magnete za njeno izvlačenje.

Na uzorku od 1.000 testnih voda, uspio se riješiti ukupno više od 87% plastičnih čestica iz svih uzoraka, navodi thejournal.

Izdvojeni članak

Genijalci iz Splita osmislili pametne spremnike za otpad i pobijedili na Ideji godine 2019.

Ipak, njegov projekt izvlačenja štetnih čestica nije bio jednako uspješan u svim situacijama.

– Metoda koju sam koristio bila je najučinkovitija na vlaknima dobivenim iz perilice rublja, a najmanje učinkovita na polipropilenskoj plastici, rekao je Ferreira, kako prenosi isti izvor.

Potpunim rješenjem problema mikroplastike, ali i zagađenja, ovaj osamnaestogodišnjak vidi u potpunom prestanku korištenja plastike.

No, kako piše thejournal, prijedlog njegove nagrađene metode mogao bi biti ‘osnova djelotvornog načina izvlačenja mikroplastike iz voda’.

Ferreireov cilj je, dodaje isti izvor, vlastitu ideju lansirati na tržište, odnosno, dovesti ju do industrijske razine.

Više o Fionnovom inovativnom projektu te njegovim važnostima, saznajte u mladićevu videu koji slijedi.