Pretraga

Genijalci iz Splita osmislili pametne spremnike za otpad i pobijedili na Ideji godine 2019.

A- A+

Zaključeno je VII. izdanje srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr. U nikada većoj konkurenciji u finale se plasiralo deset najboljih timova iz škola diljem Hrvatske. Svoje ideje predstavili su pred peteročlanim žirijem, a pobjedu je odnio tim III. gimnazije Split kojeg čine učenici Duje Štolfa i Antonio Nikolić. Njihov projekt bio je Pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT. Pobjednici su nagrađeni studijskim putovanjem na destinaciju u Europi i besplatnom mentorskom i edukacijskom podrškom Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER, a za one koji se odluče za ulazak u poduzetništvo i mogućnost ulaska u ZICER-ov program inkubacije.

Finalisti natjecanja Ideja godine 2019.| foto: Ivan Božić; srednja.hr

Trud, rad i kreativnost doveli su do ovogodišnjeg finala natjecanja Ideja godine čak deset srednjoškolskih timova. Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

U najvećoj konkurenciji pobjedu odnijeli učenici III. gimnazije Split

Na finale u Zagreb srednjoškolci su doputovali iz raznih krajeva Hrvatske, a put do finala nije im bio jednostavan jer je za VII. izdanje natjecanja pristigao najveći broj prijava do sada, njih čak 60. Pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, od natjecatelja se tražilo znanje, ali i inovativnost kroz osmišljavanje ideje, pisanje projekta i njegove prezentacije.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Poznato 10 najboljih srednjoškolskih timova koji dolaze na finale

Svoje poduzetničke ideje naši kreativni srednjoškolci prezentirali su u prostorijama Visokog učilišta Effectus – studij financije i prava, pred stručnim žirijem te svojim konkurentima i njihovim mentorima.

Odlukom žirija srednjoškolska Ideja godine je pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT, kojeg su osmislili Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split. Učenike je mentorirao Ante Bartulović.

Drugo mjesto odnijela je ideja Pametnog grada Vukovara učenika Gimnazije Vukovar. Tim Smogovci iz te škole čine Matija Hardi, Ivan Kolar, Matko Gašparić, Marko Macura, a mentor im je Davor Šijanović. Po prvi puta u povijesti natjecanja treće mjesto dijele dva srednjoškolska projekta. Riječ je o aplikaciji Ad Astra koja pomaže u održavanju navika i prati njihov napredak. Osmislila ju je učenica zagrebačke XV. gimnazije, Maja Milas, čija je mentorica Renata Gjurić. Trećeplasirani je i projekt Viato koji rješava problem učinkovitosti gradskog prijevoza, učenika Frane Ćetkovića i Zvonimira Delaša iz III. gimnazije Split.

Pobjednička ideja je pametni spremnik za otpad SortIT

Shvativši da se razvrstava tek mali dio opada, konkretno samo 15 % u Hrvatskoj, Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split došli su na ideju pametnog spremnika koji će otpad razvrstavati uz pomoć umjetne inteligencije. Iako slični spremnici već postoje, oni imaju svoje mane, tvrde splitski kreativci. Najveća im je previsoka cijena.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Jelena Uzelac: Odvažite se i prijavite, neka vam strah ne bude prioritet

Duje i Antonio već su izradili dio prototipa koji prepoznaje vrstu otpada i kažu – može se koristiti bilo gdje – od ureda do javnih površina. Uz to što koristi solarne ploče, ovaj pametni spremnik može služiti i kao hotspot. Prototip koji za sada prepoznaje oko 80% otpada, Splićani su razvijali između četiri i pet mjeseci, a dio sredstava za razvoj dobili su i od Splitsko-dalmatinske županije.

– Nakon proglašenja pobjede osjećamo olakšanje. Ovakvom rezultatu potajice smo se nadali, ali nismo znali niti kakva je konkurencija ni kako će sve ispasti u prezentiranju ideje. Ključ pobjede možda je bio stupanj do kojeg smo mi već razvili projekt i njegova primjenjivost, izjavili su nakon pobjede Duje i Antonio.

Projektom i prezentacijom ovog inovativnog dvojca, a posebno rezultatom, bio je zadovoljan i njihov mentor, Ante Bartulović, koji smatra da su sve ideje bile potentne.

– Ovo je natjecanje jako dobro koncipirano. Naglasak je na samoj ideji i to se učenicima jako sviđa jer su srednjoškolci u tom životnom razdoblju puni ideja, a ovo im natjecanje daje mogućnost da se izraze i da te svoje ideje pokušaju na neki način izbaciti iz sebe i to je prva stepenica koja vodi do ostvarenja tih ideja, kazao nam je profesor Bartulović.

Pobjednički tim Ideje godine 2019.| foto: Ivan Božić, srednja.hr

Dekanica Jelena Uzelac: ‘Vi ste svi danas pokazali da razmišljate izvan okvira’

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Hrvojka Kutle iz IN2 grupe: ‘Potičemo kreativnost, inovativnost i razmišljanje izvan kutije’

U stručnom žiriju Ideje godine ove su godine bili Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr, Jelena Uzelac, dekanica Visokog učilišta Effectus – studij financije i pravo, Danijel Budaković, direktor za poslovna rješenja u sektoru zdravstva u IN2, Milica Projić koordinatorica projekata u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER te Iva Pintauer Šmit, Hrvatska zajednica županija.

– Mi smo tu za sljedeću fazu, za komentiranje, razvijanje vaših projekata, za povezivanje s različitim ljudima. Mogu vam reći da je prošlogodišnja pobjednička ideja dobila puno pomoći od IN2 jer je bila iz svijeta dronova, a IN2 se bavi i tim sektorom i uspjeli smo im pomoći. Nadam se da ćete nas tražiti pomoć jer to znači da svoje ideje nastavljate dalje razvijati sve ove vaše ideje i projekte, a uistinu mislimo da neki od njih zaslužuju posebnu pozornost jer imaju veliki potencijal, istaknuo je Matijević.

Dekanica Visokog učilišta Effectus – studij financije i pravo, Jelena Uzelac, čestitala je svim finalistima i pozvala ih da nastave raditi na svojim idejama.

– Za mene ste svi pobjednici, netko će možda završiti na prvom mjestu, netko na drugom, a netko na trećem, ali svi ste zapravo pobjednici. Sve te vaše ideje koje ste nam iznijeli imaju svoju budućnost, nemojte od njih odustati i ono što je najvažnije – nemojte odustati od vlastite kreativnosti. Sustav je takav da nas često guši, da nas želi ukalupiti u nekakve kutijice i hoće da svi budemo isti. Možda je nekada dobro biti isti, ali treba biti drugačiji i razmišljati izvan okvira. Svi vi i vaši mentori danas ste pokazali da razmišljate izvan okvira, stoga nastavite tako i dalje. Možete završiti u ZICER-u, a možete završiti i na Effectusu, ako odlučite da vam treba malo znanja iz financija i prava. Ulažite u sebe, ulažite u znanje i ostanite ovakvi kakvi jeste, izjavila je Uzelac.

Izdvojeni članak
goran pauk

[Ideja godine ’19] Goran Pauk: Nemojte se dvoumiti i krenite!

Danijel Budaković iz IN2 sve je natjecatelje pozvao da ostanu u Hrvatskoj i ovdje nastave raditi na svojim idejama.

– Stvarno ste me impresionirali, ljudi vaših godina često ne znaju što će u životu, razmišljaju o izlascima, a vi ste uz sav taj dio vašeg života uspjeli realizirati ovako lijepe ideje. Vjerujte mi da se mnoge od ovih ideja mogu realizirati i mogu biti temelj za jako dobar biznis. Želim vam svu sreću, imate na raspolaganju usluge ZICER-a, a ako to ne uspije možete uvijek doći raditi u IN2 i razvijati svoje ideje zajedno s nama, kazao je Budaković.

Frane Šesnić: ‘Pokazali ste zavidnu kreativnost, inovativnost, poduzetnički duh’

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Frane Šesnić: Do uspjeha se dolazi ustrajnim radom

Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija napomenula je kako joj se posebno sviđa to što su natjecatelji u fokus stavili društveno odgovorno poslovanje.

– Sviđa mi se što je većina vas uključila u svoju ideju nekakvo društveno odgovorno poslovanje, zaštitu okoliša, brigu o lokalnoj zajednici, to su zaista stvari o kojima treba razmišljati i o kojima mi je neobično da već u ovim godinama razmišljate. Ono što sam primijetila i htjela bih vam savjetovati da se pri izradi poslovnih planova malo više fokusirate na marketing jer mislim da je to uistinu bitan dio, savjetovala je sadašnjim, ali i budućim finalistima Pintauer Šmit.

Već smo spomenuli kako će natjecatelji u realizaciji projekta, ako to žele, dobiti podršku ZICER-a. Posebnu poruku za finaliste je imao direktor Centra, Frane Šesnić.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Najbolju srednjoškolsku ideju nagrađujemo putovanjem u Europi

– I ove godine sa zadovoljstvom smo pratili izlaganja finalista natjecanja Ideja godine koji su pokazali zavidnu kreativnost, inovativnost, poduzetnički duh i vrlo dobre prezentacijske vještine. Čestitam svim sudionicima, a posebno pobjedničkom timu. ZICER je tu kako bi vam pomogao u realizaciji predstavljenih inovativnih ideja. Veselimo se sutrašnjem danu kada ćemo sudionike i pobjednike Ideje godine ugostiti te im predstaviti kako uz ZICER-ovu mentorsku, edukacijsku, infrastrukturnu i financijsku podršku lakše mogu ostvariti uspjeh. S nestrpljenje ih očekuju i naši stanari koji će sutra otvoriti vrata svojih ureda i predstaviti svoja tehnološka rješenja. Sretno, izjavio je Šesnić.

Nakon uzbudljivog finala, sve naše kreativne finaliste večeras očekuje zabavno druženje, spavanac u zagrebačkom HI hostelu. U petak je na rasporedu obilazak tvrtke IN2 i Zagrebački inovacijski centar – ZICER koji će timovima pružiti besplatnu mentorsku i edukacijsku podršku, a onima koji se odluče za ulazak u poduzetništvo i mogućnost ulaska u ZICER-ov program inkubacije.

Veliku fotogaleriju s finala VII. izdanja natjecanja Ideja godine možete pogledati na ovoj poveznici.

Svi finalisti VII. izdanja srednjoškolskog natjecanja Ideja godine:

– Luka Bendić, Jakov Melvan, Marko Gelo – Elektrotehnička škola u Splitu – tim Ontime
– Leonardo Popović, Pejo Kljaić, Marko Pavelić – Tehnička škola Slavonski Brod – tim Inovare– mentorica Tatjana Šoronda
– Maja Milas – XV. gimnazija – tim Ad Astra – mentorica Renata Gjurić
– Emilly Zember, Josip Makoter – SŠ Ludbreg – tim Duo tim – mentor Željko Posavec
– Matija Hardi, Ivan Kolar, Matko Gašparić, Marko Macura – Gimnazija Vukovar – tim Smogovci – mentor Davor Šijanović
– Helena Pavlić, Stella Polović i Lorena Žgela – Ekonomsko-turistička škola Karlovac – tim GIFT d.o.o. – mentorica Biserka Marčinko
– Frane Ćetković i Zvonimir Delaš – III. gimnazija Split – tim Viato
– Renato Buhin, Ema Čukljaš, Nikolina Dejanović –  Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar – tim Boom BoX – mentorica Gordana Šostarec
– Duje Štolfa, Antonio Nikolić – III. gimnazija Split – tim Pametni spremnik za odlaganje otpada SortIT – mentor Ante Bartulović, Toni Jagnjić
– Marija Milošević, Kristina Šubarić, Vito Mandić – Srednja škola Ban Josip Jelačić – tim Zajarki – mentorica Monika Škalec