Pretraga

Gotov sastanak Fuchsa i ravnatelja, konačno poznato kada počinje testiranje učenika

A- A+

Idući tjedan kreće distribucija brzih testova školama putem civilne zaštite, nakon čega će ih škole podijeliti učenicima. Iako se preporučuje da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom navečer, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna, prvi sljedeći dan nakon što stignu počinje testiranje učenika, javljaju iz Ministarstva.

radovan fuchs

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao je online sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola na temu modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama provođenjem samotestiranja učenika. Virtualnom se sastanku odazvalo oko 800 ravnatelja osnovnih te oko 300 ravnatelja srednjih škola.

Testovi u škole stižu do kraja idućeg tjedna, testiranje se preporučuje ponedjeljkom

Kako je priopćeno iz Ministarstva, Fuchs je ravnateljima ponovio kako je ‘primarni cilj i sama mjera ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to tako da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama.’ Do kraja idućeg tjedna testovi bi trebali stići u škole i biti podijeljeni učenicima, nakon čega može početi testiranje učenika ponedjeljkom ili nedjeljom navečer, pa bi prvi dan provedbe mjere prema preporuci bio 13. ili 14. veljače.

– Što se tiče dinamike samoga procesa, planirano je da idući tjedan krene distribucija testova školama putem civilne zaštite. Čim testovi stignu do škole, kreće podjela testova učenicima. Iako se preporučuje da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom navečer, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna – odmah nakon distribucije, prvi sljedeći dan počinje testiranje učenika, priopćeno je iz Ministarstva.

Kažu i da će u prvoj isporuci škole će dobiti testove za provođenje mjere jedan tjedan, što znači da će ravnatelji kada dobiju testove svakom učeniku podijeliti po jedan test.

– Nakon tog tjedna slijedi tjedan dana praznika. U tjednu kada su praznici škole će dobiti drugu isporuku testova te će ih podijeliti učenicima najvjerojatnije u ponedjeljak kada se vrate u školske klupe, javljaju iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Oglasili se iz Ministarstva: Prvih milijun testova za škole stiže najkasnije do srijede, okrili i cijenu

Oni koji se ne tastiraju moraju u samoizolaciju u slučaju kontakta

Fuchs je, dodaju, naglasio kako ova mjera ni na koji način ne utječe na obrazovni proces i kako ne smije biti apsolutno nikakve diskriminacije.

– Djeca koja se testiraju i ona koja se ne testiraju idu normalno u školu, a jedina razlika je u tome da će djeca koja ne provode samotestiranje, ako budu u kontaktu sa zaraženom osobom, morati u samoizolaciju, piše u priopćenju MZO-a.

Otkrili su i da će ravnatelji uskoro od Ministarstva dobiti tri dokumenta: uputu za ravnatelja, prijedlog obavijesti za roditelje te obrazac izjave koju svi učenici zajedno s testovima nose kući, a potpisuju samo oni roditelji koji ne žele testiranje. Na tom obrascu stoji kako su roditelji svjesni da ako se njihova djeca ne testiraju, nisu izuzeta od samoizolacije. Upute za testiranje bit će u pisanoj formi i na videozapisu kojeg priprema HZJZ.

Podsjetimo, ranije danas iz Ministarstva gospodarstva priopćeno je da je Ravnateljstvo za robne zalihe provelo je postupak otvaranja i analize pregleda pristiglih ponuda te je, nakon obavljenih konzultacija sa stručnim tijelom, donesena odluka o nabavi tri milijuna komada brzih antigenskih testova za samotestiranje po cijeni od 6,95 kuna + PDV. Dogovorena je dinamika isporuke te će prva tranša od jednog milijun testova biti isporučena najkasnije do 9. veljače, a ostatak količine od dva milijuna testova bit će isporučen u roku od 14 dana,