Pretraga

Hoće li se nakon praznika ukinuti maske u školama? Evo što o tome kaže ministar Fuchs

A- A+

Kako je danas izjavio ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, on se nada da će se već od idućeg tjedna ukinuti maske u školama. To je, istaknuo je, još potrebno detaljno usuglasiti s epidemiolozima.

Fuchs Radovan

Radovan Fuchs|foto: HRT

Od početka prošloga tjedna provodi se nova mjera za školarce – dobrovoljno se testiraju jednom tjedno uoči početka nastave pa svi koji su negativni, iako su možda bili u bliskom kontaktu, mogu u škole. Testiranje se ponavlja u slučaju kada se u razredu tijekom tjedna pojavi slučaj zaraze. Ovom mjerom ukida se samoizolacija za učenike.

– Odmah na početku je bilo identificirano oko 2.000 asimptomatskih slučajeva kod djece, broj zaraženih učenika izrazito pada, prošli tjedan smo imali svega 20-ak pozitivnih potvrđenih PCR testom, rekao je ministar Radovan Fuchs za HRT.

To je izrazito malo, naglasio je, u odnosu na one brojeve koji su se kretali od 1.500 do 2.000. Učenici su ovaj tjedan na drugom dijelu zimskih praznika, a Fuchs je otkrio i kako se ide prema ukidanju maski u školama, moguće već od idućeg tjedna.

– Sada imamo praznike i razgovaramo i dogovaramo varijantu da skinemo i maske djeci u učionicama, to ćemo naravno, do kraja morati usuglasiti s HZJZ-om. Što se toga tiče, mislim da idemo u tom smjeru i ja se nadam da ćemo već od sljedećeg tjedna moći funkcionirati na način da djeca u školama neće trebati imati maske, ali dozvolite da obavimo završne razgovore s epidemiolozima, ali idemo apsolutno u tom smjeru, rekao je ministar, prenosi HRT.

Podsjetimo, u srijedu su iz Ministarstva za srednja.hr rekli kako u samotestiranju ne sudjeluje tek oko 1,5 posto učenika, a jučer je kod učenika bilo 3.926 aktivnih slučajeva. Novu turu brzih testova ravnatelji će moći preuzeti u ovom tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon praznika, koja će biti dostatna za nastavak provođenje mjere još tri tjedna.