Pretraga

U škole stiže druga tura brzih testova: Iz Ministarstva otkrili koliko je bilo pozitivnih na prvom testiranju

A- A+

Ovoga tjedna učenici su na drugom dijelu zimskih praznika, tijekom kojih će u škole stići druga tura testova za brzo testiranje učenika. Kako kažu iz Ministarstva obrazovanja, u prvom tjednu provedbe mjere utvrđeno je između 1.500 i 2.000 novih slučajeva, a u samotestiranju ne sudjeluje tek manji broj školaraca.

Foto: Unsplash/Srednja.hr

I dok je susjedna Slovenija od ponedjeljka, zbog poboljšanja epidemiološke situacije, ukinula mjeru samotestiranja učenika, u Hrvatskoj je tek prošloga tjedna započela provedba ove mjere. Učenici se na COVID-19 testiraju brzim antigenskim testovima koje su dobili u školama, a za njih tri milijuna država je iz proračuna izdvojila preko 26 milijuna kuna.

Distribucija testova po školama je krenula pretprošli tjedan, a svaki je učenik u prvoj fazi dobio po dva. Samotestiranje se obavlja jednom tjedno, ponedjeljkom te kada se u razredu pojavi pozitivan slučaj. Dobrovoljno je, odnosno u njemu sudjeluju samo učenici čiji roditelji to žele.

Ministarstvo: U samotestiranju ne sudjeluje manje od 1,5 posto učenika

Iz Ministarstva su otkrili i koliko je pozitivnih slučajeva bilo u prvoj rundi testiranja koje je provedeno prošli tjedan, kao i koliko učenika ne sudjeluje.

– Prema procjenama, redovitim samotestiranjem utvrđeno je 1.500 do 2.000 slučajeva. Prema informacijama kojima raspolažemo, samo mali dio, manje od 1,5%, učenika nije sudjelovalo u samotestiranju, odgovaraju nam iz Ministarstva.

Nakon velikih brojki novozaraženih početkom veljače, na nacionalnoj razini značajno se u zadnjih tjedan dana smanjuju dnevni brojevi novozaraženih. Tako je i u školama. Odgovor na pitanje koliko je njih u samoizolaciji nismo dobili, kažu tek da su od trenutka objave uputa HZJZ-a ukinute su samoizolacije učenika, što je i bio osnovni cilj mjere. Ipak, otkrivaju koliko je učenika trenutno zaraženo.

– Na današnji dan ukupno je 3.926 aktivnih slučajeva kod učenika, kažu u Ministarstvu.

Izdvojeni članak

Susjedna država od danas ukida samotestiranje učenika, maske im i dalje obavezne u školama

U škole stiže druga runda testova

Za provedbu mjere prošli tjedan u škole je distribuiran tek dio testova. Učenici su trenutno na drugom dijelu zimskih praznika, tijekom kojih će u škole stići dodatan broj testova.

– Sve ide prema planu. Kao što je i navedeno u Uputama, preostalu količinu testova ravnatelji će moći preuzeti u ovom tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon školskih praznika, koja će biti dostatna za nastavak provođenje mjere još tri tjedna. Nakon te druge isporuke u Uputama ravnateljima navedeno je da podijele u dogovoru s roditeljima/skrbnicima (na način kako se dogovore) dodatna tri testa za pojedinog učenika prvi sljedeći dan nakon isporuke, odnosno prvi sljedeći radni dan kada to bude moguće, kažu nam u Ministarstvu.

Dodaju i da će se ostatak testova koji ostane školi nakon druge isporuke i podjele učenicima, koristiti za provođenje samotestiranja onog razrednog odjela u kojem se kroz tjedan na neki način utvrdi da je neki od učenika pozitivan na COVID-19.

– Škola će učenicima podijeliti dodatne testove za samotestiranje prvi sljedeći dan nakon saznanja o pozitivitetu te je potrebno obaviti samotestiranje na dan primitka testova, naglasili su iz Ministarstva.

Zaključno ponavljaju da plan je da se mjera redovitog testiranja provodi mjesec dana nakon čega bi se testiranje obavljalo samo u onom razrednom odjeljenju u kojem se pojavi pozitivni slučaj pa se dodatni testovi neće nabavljati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap