Pretraga

Hrvatska dobila prvu mušku diplomiranu babicu

A- A+

Dvadesetdvogodišnji Nikša Galić iz Turjaka kraj Sinja prvi je muškarac s prvostupničkom diplomom primaljstva. Bivšeg učenika Franjevačke klasične gimnazije u Sinju oduvijek je privlačila medicina, a na fakultetu primaljstva naišao je na čuđenje svih, od profesorica do doktora.

srednja.hr

– To za mene nije posao nego poziv. To je stvarno nešto posebno.Kada vidite koja sve znanja primalja mora imati da bi porod dobro prošao, koja je to odgovornost. Tu su sekunde u pitanju i moraš imati znanja i iskustva. Treseš se od uzbuđenja ali kad sve prođe dobro, obuzme te neopisiv osjećaj ponosa. Zahvalnost majke i znanje da si pomogao tom djetetu da dođe na svijet, stvarno je neopisiv osjećaj, objasnio je svoj poziv Nikša novinarima HRT-a.

Bivšeg učenika Franjevačke klasične gimnazije u Sinju oduvijek je privlačila medicina, a na fakultetu primaljstva naišao je na čuđenje svih, od profesorica do doktora.

– Prvi dan kad sam dolazio profesorice su čule da je upisao jedan muški pa su došle provjeriti jeli to istina. I kada sam došao u rodilište svi, i sestre i doktori, pitali su se od kud ja tu, ispričao je.

Iako je za sada prva muška babica u Hrvatskoj, Nikša vjeruje da će se i to promijeniti.

– Tako je bilo oduvijek. Muški su bili ginekolozi a babice žene. I kada su se pojavile prve ginekologinje, nekima je to bilo neshvatljivo. Sada to više nikome nije čudno. Do sada nije bilo muških primalja. Sada sam tu ja, i to će isto postati normalnije i prihivaćenije, dodao je.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

ON JE "BABICA"I to se dogodilo! Lijepa naša ima prvostupnika primaljstva! Nikša Galić iz Turjaka pokraj Sinja završio je program primateljstva prije nepuna tri mjeseca. U iščekivanju pripravničkog staža, što mu je preduvjet zapošljavanju ili nastavku školovanja, posjetila ga je i naša splitska ekipa.

Posted by Hrvatska uživo on 5. listopad 2015