Pretraga

Hrvatska je u potrazi za 20 tisuća radnika

A- A+

U vrijeme turističke sezone, bar privremeno, opadne broj nezaposlenih Hrvata, a za nadolazeće ljeto očekuje se potražnja za 20 tisuća radnika. Iako još nije završila ni veljača, na burzama rada već pristižu brojni zahtjevi za zapošljavanje.

Pred nama je turistička sezona kojoj se posebno veseli preko 380 tisuća nezaposlenih građana u Lijepoj našoj. Slobodna Dalmacija je izdvojila pregled potražnje za radnom snagom prema podacima iz siječnja i veljače te došla do pozamašnog broja potrebnih radnika.

Izdvojeni članak

‘Mladi su sami krivi za nezaposlenost, jer traže posao, ali ne i rad’

Četiri županije tragaju za 20 tisuća sezonskih radnika

Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija potraživat će oko 20 tisuća sezonskih radnika u predstojećim ljetnim mjesecima.
Radi se o najvećoj potražnji ikada zabilježenoj za sezonu, a neki su natječaji već otvoreni te traju prijave za iste.

Kako pišu u Slobodnoj, još samo trebamo privući očekivani broj turista, a broj natječaja će rasti kako se sezona bude približavala.

Koje zanimanje je najtraženije u kojoj županiji

U splitskom zavodu za zapošljavanje u siječnju je pristiglo 496 zahtjeva za sezonskim radnicima, a taj broj je za sto posto više nego u u siječnju prošle godine. Prema prikupljenim podacima, najviše se ljudi traži u hotelijerstvu, a najlakše će se u ljetnim mjesecima zaposliti konobari i pipničari.

Splitsko-dalmatinska županija ukupno traži 117 konobara, 111 čistačica, 90 kuhara, 19 recepcionera i 15 pekara. Šibenik, pak, procjenjuje da će im za nadolazeću turističku sezonu trebati više od tri tisuće privremenih radnika. Već sad traže 14 mornara/nautičara, 13 prezentatora, 11 recepcionera, devet prodavača suvenira.

U zadarskoj županiji najveća je potraga za konobarima, serviserkama, kuharima, slastičarima, pizza-majstorima, ali tragaju i za 50 berača grožđa.
Dubrovniku će trebati brojne turističke vodiče i čistače ulica. U ovom trenutku trebaju 76 čistačica, 62 konobara, 50 kuhara i 38 sobarica.