Pretraga

‘Mladi su sami krivi za nezaposlenost, jer traže posao, ali ne i rad’

A- A+

Mladi u Bosni i Hercegovini u velikoj su mjeri i sami krivi za nezaposlenost jer zbog elitizma i nedostatka želje za radom odbijaju poslodavce, zaključak je istraživanja koje je nedavno objavila Katarina Cvikli s Instituta Populari.

– Kada na jugu ili istoku Europe dođe do nemira, ne prođe dugo, a da se oni ne obrazlože visokom stopom nezaposlenosti mladih, opservirao je prije nekoliko dana švicarski časopis Neue Zurcher Zeitung analizirajući prosvjede u Bosni i Hercegovini.

Takvo obrazloženje nikoga i ne iznenađuje s obzirom na podatke koje za BiH navodi Svjetska banka. Naime, gotovo 60 posto mladih između 15 i 24 godine ne radi, što je i za balkanske standarde potresna brojka, piše portal Bljesak.info.

Izdvojeni članak

Posao na godinu dana plaćen 6 tisuća kuna u Zagrebu: Samo za diplomante iz 2013. bez radnog iskustva

Nerealna očekivanja

No ono što se skriva iza kulisa šturih statistika i jednostavne logike nedavno je prokazao ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung objavivši članak o bosanskohercegovačkoj mladeži za koju je utvrdio kako ima nerealna očekivanja, traži posao, ali ne i rad te da su sami krivi za mizeriju u kojoj žive. Paralelu su povukli i s ostalim zemljama u regiji.

Ipak ono što izgleda kao bezosjećajno bogataško dociranje po svemu sudeći ima znanstveno utemeljenje u istraživanjima Katarine Cvikl iz Instituta za sociološka istraživanja u BiH.
Iz njene empirijski potkrijepljene studije može se zaključiti kako je njemački list nije iznio tek nekorektnu objedu na račun Balkanaca već da njihova tvrdnja ima korijene u realnom stanju.

Komunicirajući s fokus populacijom Cvikli je došla do uznemirujućih saznanja te je pokrenuta javna rasprava s vrlo provokativnim tezama, piše Bljesak.info.
Činjenica jeste da je Bosna i Hercegovina zemlja s lošom ekonomskom situacijom i nedostatkom mogućnosti za posao no također je izvjesno da mladi sami snose svoj dio odgovornosti.

Izdvojeni članak

BiH postala europski rekorder po broju nezaposlenih mladih ljudi, a ni Hrvatska ne zaostaje mnogo

– To počinje s nerealnim očekivanjima mnogih apsolvenata. Stalno im se govori da su oni elita zemlje i da posao čeka na njih. Njihovi pogledi dolaze i od njihovih profesora koji uglavnom pripadaju staroj ex-Yu školi, piše u jednom od zaključaka istraživanja.

Uči ih se da su neki poslovi sramota

U posljednjih 14 godina broj studenata u BiH se udvostučio. Između ostalog to je uzrokovano činjenicom da brojni roditelji podupiru stavove svoje djece smatrajući kako su oni previše dragocjeni da rade neki posao koji nije prestižan, ističu istraživači iz instituta Populari.

– Profesori ih čak uvjeravaju da su neki poslovi za njih sramota. A upravo početnici s ovakvim gardom nemaju šansi da dobiju ili zadrže posao, tvrdi Davor Odobašić, director privatnog portala za posredovanje tvrtkama pod nazivom posao.ba.

Sličan trend kod mladih u BIH otkrio je i Jasmin Bešić, direktor OC Kult. – Mnogi sanjaju da sjede u kafiću i preko telefona orkestriraju svoje suradnike, otkriva. U prilog ovoj tvrdnji idu i rezultati anketa koje pokazuju da su posebno omiljeni poslovi u državnoj službi, Elektroprivredi i Telekomu.

Valja napomenuti da je institut Populari zbog ove studije bio žestoko kritiziran u Bosni i Hercegovini.