Pretraga

Hrvatska učenica dio tima koji je osvojio drugo mjesto na olimpijadi iz astronomije i astrofizike

A- A+

Hrvatski učenici sudjelovali su i ove godine na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Natjecanje koje se trebalo održati u Kolumbiji prebačeno je na 2021., a ovogodišnje se održalo online. Dio tima koji je osvojio drugo mjesto bila je i naša učenica Petra Randić iz zagrebačke XV. gimnazije.

Foto: Unsplash

U nešto drugačijim okolnostima i ove su godine Hrvatski učenici sudjelovali na nedavno održanoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Na natjecanju je ukupno sudjelovalo 278 učenika iz 38 država.

Pohvalu je na individualnom dijelu natjecanja osvojila učenica Marta Kunštić iz Gimnazije Fran Galović u Koprivnici.  U timskom je dijelu natjecanja učenica Petra Randić iz XV. gimnazije bila član tima koji je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku. Timovi u kojima su članovi bili Marta Kunštić, Vladimir Pezo (Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci), Marko Srpak (Prva gimnazija Varaždin) i David Matej Vnuk (Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci) osvojili su pohvalu.

Od ove školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti je Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza.

Izdvojeni članak

Fantastičan uspjeh naših učenika: Osvojili zlato na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca

Međunarodno natjecanje sastojalo se od dva dijela, individualnog (teorije, obrade podataka i opažanja) i timskog.

– Individualni dio natjecanja trajao je tri dana, a učenici su mogli izabrati hoće li pisati testove uz video nadzor kod kuće ili u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb. Većina učenika odlučila se za pisanje u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb. Svi učenici su se trebali prije pisanja pojedinog testa prijaviti u sustav, a za učenike koji su pisali testove u prostorijama Zvjezdarnice bilo je osigurano scaniranje i slanje rješenja organizatoru. Nažalost, zbog određenih tehničkih problema, učenici koji su pisali kod kuće nisu dobili sve prijevode zadataka, te su zbog toga bili zakinuti. U timskom dijelu natjecanja učenici su slučajnim odabirom bili odabrani u pojedine međunarodne timove i koji su zajedničkom suradnjom trebali riješiti zadani problem. Ispravljanje testova bilo je povjereno voditeljima koji su ocjenjivali po jedan zadatak, ali samo učenicima drugih država. Učenici su nakon objave privremenih rezultata imali mogućnost žalbe od kojih se neke zbog tehničkih problema nisu uspjele riješiti. Bez obzira na probleme i nemogućnost organiziranja odgovarajućih priprema naši učenici su ostvarili dosta dobar uspjeh, priopćili su iz Zvjezdarnice Zagreb.

Iz Zvjezdarnice zaključuju ikako je natjecanje pokazalo i potvrdilo da zbog organizacijskih i tehničkih problema, te zbog nemogućnosti susreta uživo, on-line varijanta ne može u potpunosti zamijeniti pravu olimpijadu.

– S druge strane je ipak omogućilo učenicima da i ove godine sudjeluju na međunarodnom natjecanju iz područja astronomije i astrofizike, smatraju u Zvjezdarnici Zagreb.