Pretraga

Još jedan uspjeh: Na međunarodnoj olimpijadi naši učenici osvojili broncu i pohvalu

A- A+

Na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike naši učenici osvojili su broncu i pohvalu. Natjecanje se održalo u Poljskoj, a sudjelovalo je 236 učenika iz 50 država. Zadaci su bili podijeljeni u tri skupine, a jedna je uključivala i simulirano opažanje teleskopima.

uspjeh naših učenika na olimpijadi astrofizike

Uspjeh naših učenika na olimpijadi | foto: Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez

Naši učenici ponovno su na međunarodnom tronu. Na XVI. međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike najbolji uspjeh među našim učenicima ostvarili su Viktor Vuković koji je osvojio brončanu medalju i Barbara Mustapić koja je osvojila pohvalu. Uz njih članovi tima iz Hrvatske bili su Marko Ercegović, Mihael Lovrić i Vid Krešimir Pavčnik.

Zadaci se rješavali na simuliranom nebeskom svodu kupole planetarija

– Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 236 učenika iz 50 država. Zadaci su bili podijeljeni u tri skupine: teorijski, praktični i opažački. Kao i prošle godine organizator je odlučio da opažački dio bude proveden tijekom dana simuliranim opažanjem teleskopima. Uz to organiziran je i posjet modernom planetariju u poljskom Chorzowu gdje su rješavani zadaci na simuliranom nebeskom svodu kupole planetarija, kazali su iz Zagrebačkog astronomskog saveza.

U timskom dijelu natjecanja, dodali su, formirani su međunarodni timovi gdje se pazilo da u nijednom peteročlanom timu ne budu učenici iz iste države. Stručni voditelji bili su Damir Hržina i Ivan Romštajn.

Izdvojeni članak
30. srednjoeuropska informatička olimpijada

Ponovno smo na postolju: Naš učenik osvojio broncu na srednjoeuropskoj olimpijadi

Kada nije bilo natjecanja organizirani su izleti

– Tijekom olimpijade domaćini su, kada nije bilo obaveza vezanih uz natjecateljski dio, za učenike i voditelje organizirali izlete na lokacije u blizini Wisle i Chorzowa te Katowica, zaključili su iz Zagrebačkog astronomskog saveza.

Podsjetimo, ovo je ljeto bilo itekako uspješno za hrvatske učenike na olimpijadama. Između ostalog, hrvatski učenici na međunarodnoj biološkoj olimpijadi osvojili su srebrnu i brončanu medalju te tako ostvarili najbolji rezultat Hrvatske na tom natjecanju. Hrvatski srednjoškolci osvojili su srebrnu medalju, tri brončane medalje i jednu pohvalu na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Japanu.  Na olimpijadi iz kemije svih četvero naših predstavnika osvojilo je medalje, a naše učenice osvojile su pet medalja na informatičkoj olimpijadi za djevojke. Naš učenik osvojio je i broncu na informatičkoj olimpijadi u Njemačkoj.

Kako bismo dodatno istaknuli naše najuspješnije učenike na natjecanjima u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija portal srednja.hr pokrenuo je projekt Alumni. Njime mapiramo najbolje učenike i nastavnike u Hrvatskoj, a bazu podataka redovno osvježavamo novim podacima. Odnedavno u našoj tražilici možete pretraživati i ovogodišnje dobitnike Oskara znanja. Ovogodišnje dobitnike i fotografije s dodjele možete pogledati ovdje, a razgovor s učenicom koja je osvojila čak osam Oskara znanja pročitajte ovdje.