Pretraga

Nemate planove za subotu? Na tri lokacije u Hrvatskoj gledat će se djelomična pomrčina Mjeseca

A- A+

Uzbudljiva astronomska pojava dolazi nad Hrvatsku ove subote jer će se na nebu moći vidjeti djelomična pomrčina Mjeseca, a Astronomsko društvo Beskraj organizira javno promatranje ovog događaja na čak tri lokacije u Hrvatskoj. Iako će samo 12 posto Mjeseca biti u potpunoj zemljinoj sjeni, Mjesec će u potpunosti biti u polusjeni, stvarajući fascinantan prizor za promatranje, divljenje i fotografiranje.

Djelomična pomrčina Mjeseca 28.10.2023.

Djelomična pomrčina Mjeseca | izvor: Astronomsko društvo Beskraj (ADI)

Astronomsko društvo Beskraj (ADI) organizira javno promatranje djelomične pomrčine Mjeseca, nevjerojatnog nebeskog događaja. Iako će samo 12 posto Mjeseca biti u zemljinoj sjeni, Mjesec će u potpunosti biti u polusjeni i bit će ga zanimljivo promatrati i fotografirati. Svi zainteresirani mogu se pridružiti događanju ove subote, 28. listopada, koje će započeti u 20:30h na tri različite lokacije:

  • Zagreb, Trg Franje Tuđmana
  • Sesvete, uz šetnicu, kod bivšeg Planeta
  • Samobor, plato kod ulice Vladka Mačeka

Pomrčina započinje u 20:01 po lokalnom vremenu kada Mjesec ulazi u polusjenu, a pravi spektakl bit će vidljiv kada dođe dublje u polusjenu. Mjesec će ući u potpunu sjenu Zemlje u 21:35, doseći svoj maksimum u 22:14, te izaći iz sjenke u 22:52.

Izdvojeni članak
Kolaž fotografija Aleksandre Dragović; astro.aleks

Na TikToku ima skoro 300.000 pratitelja, a uči ih o znanosti: ‘Faks sam završila prije roka, ali sam se osjećala kao zombi’

Kako navode iz Astronomskog društva Beskraj, sljedeća spomena vrijedna pomrčina Mjeseca dogodit će se tek u rujnu 2024., a bit će slična ovoj, samo što će se pojaviti u 5 ujutro. Iduća potpuna pomrčina je tek za 2 godine, u rujnu 2025. U prosjeku, s jednog mjesta na Zemlji se potpuna pomrčina Mjeseca može vidjeti svake 3 do 4 godine, maksimalno traje sat i 45minuta (po svom tonalitetu), a vidljiva je s velikog dijela Zemljine kugle.

Nemojte propustiti ovaj događaj jer je ovo izvrsna prilika da se upustite u svijet astronomije i naučite više o pomrčinama Mjeseca. Sve informacije i tehnička pomagala bit će osigurani na lokacijama, a stručnjaci iz ADI-a bit će prisutni kako bi odgovorili na sva pitanja.