Pretraga

Hrvatska – zemlja znanja?

A- A+

Volimo isticati da smo zemlja znanja, ali ne možemo platiti put najboljim srednjoškolcima na Kemijsku Olimpijadu u Washingtonu. U natjecanju koje se organizira 44 godine, a Hrvatska sudjeluje od 2000., osvojili smo 28 medalja, dvije zlatne i šest srebrnih. Imamo bolje uspjehe od Španjolske, Italije i Portugala, ali smo financijski u rangu s Kubom i Kostarikom.

Pripreme i troškovi putovanja koštaju otprilike 20,000 dolara. Ministarstvo pokriva jedva polovicu, a ove godine su svoje sponzorstvo smanjile velike tvrtke. Do sada su uspjevali pronaći sponzore za ostatak troškova, ali ove godine novaca nema: “Poslali smo 300 pošta u kojima tražimo sponzore, a za poštarinu smo morali platiti 1000 kuna”, kaže prof. Zorc. Taj trošak je još i veći kada se zna da postoji dugovanje od 16,000 kuna prema Hrvatskom kemijskom društvu od prošle Olimpijade.

Pripreme za ovakvo natjecanje su na fakultetskoj razini jer su zadaci iz teorije i eksperimentalne kemije puno zahtjevniji na takvom natjecanju. Hrvatska obično bilježi lošije rezultate iz eksperimentalnog dijela zbog sustava obrazovanja kod nas. Najbolje su zemlje u kojima imaju pet ili šest predmeta, a ne 15 kao kod nas. Ipak, kao posljedica takvog sustava, većina njih niti ne zna gdje se nalazi Hrvatska. Veliki broj učenika s državnih natjecanja od 1. do 4. razreda odustane od priprema kada shvate koliko posla imaju. Četvero najboljih na kraju priprema odlaze na natjecanje, a većina njih doktorira na stranim Sveučilištima. Gotovo nitko od njih nije zaposlen danas u Hrvatskoj.

Jedne godine kada smo se vratili s Olimpijade dobili smo tek nekoliko redaka u jednom dnevnom listu, dok je vijest o stablu koje je palo u Karlovcu dobila pola strane“, dodaje razočarano prof. Zorc. Sportski uspjeh se danas puno više vrednuje od onog znanstvenog pa ni ne čudi što Blanka Vlašić dobije prostor na duplerici dok osvajači medalja s Olimpijade u istom trenutku dobiju tek nekoliko redova.

Od ministarstva redovito dobivaju čestitke, ali sada čekaju odgovor na pitanje koje su im poslali: “Da li da počnemo s pripremama?”

———————————————————————————–

Ako postoji sponzor zainteresiran za ulaganje u hrvatsko obrazovanje može se javiti prof. Zorc ili Hrvatskom kemijskom društvu(link):

Matični broj: 322 51 43 OIB: 7107-3617-516 Žiro račun: 2360000-1101387722