Pretraga

Hrvatski maturanti homofobni?

A- A+

Kalifornijska srednja škola Patrick Henry prošli je vikend dobila prvog ženskog homecoming kralja, lezbijku Rebecu Arellano. Za kraljicu je izabrana njezina djevojka Haileigh Adams, što čini njih dvije prvim lezbijskim parom proglašenim za kralja i kraljicu nove školske godine.

Djevojke kažu da dobivaju  mnogo  potpore sa svih strana, a Rebeca Arellano citirala je jednu od svojih profesorica: „Danas je škola još malo bolja upravo zbog vas djevojaka“.

U Hrvatskim srednjim školama ne postoje homecoming zabave, no sudeći po posljednjem istraživanju Fakulteta političkih znanosti i GONG-a u kojem je sudjelovalo 999 hrvatskih maturanata, mnogi od njih bi osuđujuće komentirali ovakav izbor kraljice i kraljice.

Na pitanje je li homoseksualnost neka vrsta bolesti čak 46% maturanata odgovorilo je potvrdno, a poražavajućih 64% smatra da homoseksualcima treba zabraniti javno nastupanje kako ne bi utjecali na mlade. Osim što se većina anketiranih izjasnila vrlo homofobno, gotovo polovica maturanata niti ne zna koja prava štite svakog građanina kroz Ustav.

U članku 14 Ustava Republike Hrvatske jasno se navodi da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Prema istraživanju se može zaključiti da hrvatska mladež nije pripremljena za sudjelovanje u političkom životu, pa ni za demokraciju uopće.

Kome će onda na parlamentarnim izborima 200 tisuća mladih koji prvi put izlaze na izbore dati svoj glas, kako će glasovati na referendumu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kad ne znaju što znači termin Ustav? Ili to nije realna slika mladeži?