Pretraga

Hrvatski projekt dobio Googleovu nagradu!

A- A+

U jakoj konkurenciji od oko osamsto natjecatelja, hrvatski projekt popularizacije znanosti među mladima jedan je od malobrojnih koji su odnijeli vrijednu Googleovu nagradu.

Google RISE Award sastoji se od novčane nagrade od 15 tisuća dolara, ali i niza drugih vrlo korisnih oblika potpore projektu, prenosi tportal. U Hrvatskoj su ovu nagradu dobile dvije ljetne škole koje motiviranim učenicima pomažu da se bave istraživanjem u znanosti. Radi se o ‘Ljetnoj školi znanosti‘ u organizaciji Društva za edukaciju van okvira i ‘Ljetnoj tvornici znanosti’ koju organiziraju Mediteranski insitut za istraživanje života u Splitu, Institut sinergije znanosti i društva iz Čakovca i Klub samoborskih studenata.

www.tportal.hr

Izdvojeni članak

Hrvatski tinejdžer nagrađen od Googlea i Facebooka zbog pronalaska pogreški

Prijavljenih preko osamsto, sredstva dobilo njih svega trideset

Google RISE natječaj namijenjen je svim projektima koji mladež potiču na bavljenje STEM aktivnostima, odnosno bavljenje sa znanošću, inženjeringom, tehnologijom i matematikom. Za nagrade koje se dodjeljuju prema geogragskim područjima prijavilo se preko osamsto projekata iz cijelog svijeta, a sredstva je dobilo njih tek trideset. Hrvatski je projekt jedan od devet koji će se financirati u Europi, što govori više nego dovoljno o njegovoj kvaliteti.

Radionice zahvaljujući nagradi moguće tijekom cijele godine, a ne samo ljeti

Ivan Novosel, profesor fizike i informatike iz Instituta sinergije znanosti i društva, zadovoljan je rezultatom, te smatra kako će im potpora dobro doći kako bi se radionice mogle održavati tijekom cijele godine, a ne samo za ljetnih mjeseci.

– Plan nam je pokrenuti tri edukacijska laboratorija u Čakovcu, Splitu i Zagrebu u kojima bi učenici i njihovi mentori mogli raditi na dugotrajnijim istraživanjima, rekao je Novosel istaknuvši da će im nagrada omogućiti nabavu opreme, ali i pokrivanje troškova putovanja za učenike i mentore. Do sada smo radili sa dvjesto djece godišnje i to kroz tjedan dana, a od sada se nadamo povećati broj sudionika i proširiti opseg aktivnosti. Osim financijskih sredstava dobit ćemo i savjetničku pomoć stručnjaka iz Googlea, a omogućit će nam se i suradnja s ostalim organizacijama koje su dobile nagrade, dodao je.

Izdvojeni članak

Intervju: Tinejdžeru s Plitvica nakon pronalaska sigurnosnih pogreški na Facebooku i Googleu nude posao sa svih strana

Ovakvi projekti nailaze na iznenađujuće malu potporu državnih institucija, pa je logično da se postavlja pitanje hoće li se takva praksa nastaviti i nakon ovakvog vrijednog priznanja. To što je projekt upravo hrvatskih mladih znanstvenika osvojio Googleovu nagradu predstavlja velik uspjeh.

Mala potpora državnih institucija

– Uspjeh je tim veći ako se u obzir uzme činjenica da su naše organizacije male i većinski sastavljene od studenata i mladih istraživača, te da radimo uz malu potporu državnih institucija. Ostali dobitnici iz Europe uglavnom su velike nacionalne asocijacije i ključne istraživačke i obrazovne institucije. Dosadašnje iskustvo pokazalo nam je da nadareni mladi sudionici iz radionica izlaze s još većim znanjem i entuzijazmom koji prenose i na svoje kolege u školama. Naime, primijetili smo da veliki broj prijavljenih dolazi na temelju preporuka prijašnjih sudionika, naglasio je Novosel.