Pretraga

Hrvatski student osvojio ponudu za lampu budućnosti

A- A+

Na natječaju ‘Na mladima dizajn ostaje’ studenti su imali priliku predstaviti svoje studentske radove. Najbolji od njih dobili su čak i ponudu za proizvodnju, a jedan od njih je i student dizajna Vedran Erceg, koji je dizajnirao takozvanu lampu budućnosti.

Na natječaju dizajna ‘Na mladima dizajn ostaje’ studenti su
predstavljali svoje studentske radove, prenosi dnevnik.hr.  Bilo je
tu svakakvih inovativniih i kreativnih ideja, a najuspješniji od
studenata pokazao se Vedran Erceg, student dizajna.

Revolucija svjetlosti

On je dizajnirao
lampu budućnosti, kojoj je glavni izvor svjetlosti OLED, prozirna folija
koja emitira svjetlost u dodiru sa strujom. Za tu je lampu dobio i
ponudu za proizvodnju, što je za ovog studenta iznimna čast.


Izdvojeni članak

Srednjoškolka iz Bjelovara dizajnirala pobjedničku kacigu za Marka Webbera

– Glavni izvor svjetla je OLED, to jest prozirna folija koja emitira svjetlost u dodiru sa strujom. Ta folija ima sposonost savijanja, možemo po njoj udarati, ona će i dalje svijetliti i pretpostavlja se da će ta tehnologija zamijeniti sva rasvjetna tijela u bližoj budućnosti, kao što su ekrani na mobitelima, televizorima i monitorima, objasnio je Vedran.

Mapa za slijepe

No, nije ovaj student jedini čiji je trud i talent struka prepoznala. Ana Župić, studentica je čiji je rad godinama skriven od očiju javnosti, a sada je otkrivena na ovom natječaju.

Ana je dizajnirala mapu za slijepe, koja bi stajala u središtu grada i pomagala slijepima u kretanju. – One sigurne zone za slijepce su zone s teksturom koja nije izražena. Znači, ta tekstura omogućuje slobodan prolaz prstom preko površine. Kako se ide prema opasnim zonama, znači mjestima gdje prolaze tramvaj i automobili, to su sve površine s hrapavijom teksturom, objasnila je Ana Župić. 

Iako su mladi dizajneri talentirani i, što je važnije, voljni napraviti inovativne proizvode, problem je naći investicije s kojima bi se krenulo u proizvodnju. Ostaje samo se nadati da ovakvi natječaji mogu pomoći da se dođe do željenih rezultata.