Pretraga

Hrvatski znanstvenici dobili 10 milijuna eura za važna istraživanja u području biologije

A- A+

Europsko istraživačko vijeće objavilo je dobitnike prestižnih projekata u sklopu programa Sinergije. Iva Tolić s Instituta Ruđera Boškovića i Nenad Pavin s PMF-a sa svojim timom dobili su 10 milijuna eura za istraživanje mehanizama nastajanja pogrešaka pri podjeli kromosoma te njihovog utjecaja na diobu stanica, a što je kritično za razvoj embrija, formiranje različitih vrsta karcinoma te odgovor tkiva na terapije.

Iva Tolić i Nenad Pavin / Foto: Press

Projekti Sinergije okupljaju najuglednije istraživače diljem Europe i svijeta s dokazanom izvrsnošću u svojem području istraživanja. Deset milijuna eura dobili su naši znanstvenici Iva Tolić s IRB-a i Nenad Pavin s PMF-a koji će zajedno s kolegama Geertom Kopsom sa Sveučilišta u Utrechtu i Angelikom Amon s američkog MIT-a istraživati mehanizme nastajanja pogrešaka pri podjeli kromosoma te njihov utjecaj na diobu stanica, a što je kritično za razvoj embrija, formiranje različitih vrsta karcinoma te odgovor tkiva na terapije.

Izdvojeni članak

Fizičar s Ruđera pojasnio zašto nam je hladno kada ulazimo u more

– Pronalaženje novih terapija za liječenje raka, rješavanje klimatskih promjena, predviđanja potresa, suviše su kompleksni problemi da bi ih uspješno mogao riješiti samo jedan znanstvenik ili istraživački tim, ma koliko oni izvrsni bili. Stoga ERC dodjeljuje projekte kojima podupire sinergiju vrhunskih istraživanja koje vode najbolji istraživači, istaknuto je u priopćenju Europskog istraživačkog vijeća.

Cilj je znanstvenika udruženih na projektu Ive Tolić ujediniti sva znanja, visoku tehnologiju i sofisticiranu metodologiju kako bi identificirali uzrok genetskih pogrešaka na molekularnoj razini te kako bi otkrili njihov utjecaj na strukturu genoma u zdravim i bolesnim tkivima

Vjerujemo da će koncepti koji će proizaći iz projekta biti važni za razumijevanje kako se genomske aberacije pojavljuju kod različitih vrsta karcinoma, tijekom stvaranja spolnih stanica i embrionalnog razvoja te kako tkiva reagiraju na terapije, rekla je Tolić.

Ovo je već drugi projekt koji je Europsko istraživačko vijeće dodijelilo prof. Tolić i njezinom timu te na taj način ponovno potvrdilo izvrsnost njihovih znanstvenih istraživanja.

Projekt Sinergija

Institut Ruđer Bošković nositelj je prestižnog projekta Sinergije Europskog istraživačkog vijeća koji ujedinjuje vrhunske istraživače s IRB-a, zagrebačkog PMF-a, Sveučilišta u Utrechtu i američkog MIT-a u istraživanjima na rubu svih dosadašnjih spoznaja o genetskim pogreškama koje su uzrok mnogih ozbiljnih bolesti

Projekt Ive Tolić punog naziva ‘Molecular origins of aneuploidies in healthy and diseased human tissues’ izabran je u elitno društvo od ukupno trideset i sedam projekata koji su dobili financiranje ERC-a od ukupno prijavljenih 288 projekata, što znači da je financiranje dobilo tek 13 posto projekata. Ovo je ujedno jedini projekt čiji je nositelj iz skupine novih država članica (EU-13).

Ukupna vrijednost svih odabranih projekata jest 363 milijuna eura, a omogućit će grupama od dva do četiri vrhunska istraživača da udruže komplementarne vještine, znanje i resurse kako bi, primjenom više znanstvenih disciplina, riješili neke od najsloženijih istraživačkih problema.

Institut Ruđer Bošković u svojem priopćenju ističe da je ovo već treći projekt ERC-a od ukupno sedam koji su do sada dodijeljeni Hrvatskoj. Ovim projektom Institut je dodatno učvrstio svoju poziciju vodeće hrvatske znanstveno-istraživačke institucije te osnažio svoju ulogu u Europskom istraživačkom prostoru.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [449.61 KB]