Pretraga

HZJZ otkrio tko će opravdavati dulje izostanke učenika iz škola

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dokument s odgovorima na zdravstvena pitanja vezana uz rad predškolskih ustanova, osnovnih te srednjih škola. U njemu, među ostalim, pojašnjavaju nadležnost pojedinih zdravstvenih djelatnika vezano uz ispričnice za djecu. Kraći izostanak, tako, ispričnicom može opravdati obiteljski liječnik i u iznimnim slučajevima pedijatar, a za dulje izostanke potrebno se obratiti liječniku školske medicine.

Foto: Alexandra Koch, Pixabay

HZJZ je danas objavio dokument s izabranim zdravstvenim pitanjima vezano za povratak djece u predškolske ustanove, odnosno učenika u osnovne i srednje škole.

Kraće izostanke pravda obiteljski liječnik, a dulje školski

Kako ističu u dokumentu, kraći izostanak učenika iz škole zbog bolesti u nadležnosti je obiteljskog liječnika, a iznimno pedijatra. Kod vrtićke djece nadležni su i pedijatri i obiteljski liječnici. Ovo se odnosi i na djecu kojima je izrečena mjera izolacije. U slučaju samoizolacije cijelog razrednog odjela ili grupe u vrtiću, odnosno većeg broja djelatnika ili djece, datum povratka u vrtić ili školu, dogovara ravnatelj s epidemiolozima ili liječnikom školske medicine.

Izdvojeni članak
lijecnik

Roditelji nahrlili kod liječnika, masovno traže ispričnice kako djecu ne bi morali slati u školu

Izostanke učenika uslijed bolesti koji su dulji od mjesec dana, u pravilu pravda liječnik školske medicine nadležan za školu koju učenik pohađa. Liječnik školske medicine također skrbi za sva pitanja vezana uz obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i učenika s kroničnim bolestima. Kako ističe Zavod, to uključuje pravo na primjerene programe školovanja sukladno Pravilniku o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, te u aktualnoj situaciji pandemije, utvrđivanje potrebe za nastavu na daljinu.

Specijalisti medicine rada pregledavat će zaposlenike

Sva pitanja vezana uz zdravstveno stanje zaposlenika škola i vrtića u nadležnosti su obiteljskog liječnika, što uključuje i slučajeve u kojima je osobi izrečena mjera samoizolacije. Usto, zaposlenik škole ima pravo na pregled specijalista medicine rada na teret poslodavca, a poslodavac ima pravo na angažman specijalista medicine rada u smislu savjeta, obilaska radnog mjesta s ciljem da se zaštiti zdravlje radnika i očuva radna sposobnost. Preduvjet je da škola ima preko HZZO-a nadležnog specijalista medicine rada kojem će se obratiti za pomoć i savjet.

HZJZ predlaže da se, u sklopu njegove djelatnosti, specijalista konzultira i za eventualnu provedbu pregleda zaposlenika škole, izdavanje uvjerenja o radnoj sposobnosti, savjete o organizaciji rada, rasporedu ljudi na radna mjesta, preraspodjeli radnog vremena, radu od kuće i radu u smjenama, edukacijama zaposlenika o zaštiti zdravlja na poslu u vrijeme epidemije. Osim toga, specijalist medicine rada može sudjelovati u cijepljenju protiv gripe za određeni dio radne populacije.

Zavod za javno zdravstvo također podsjećamo i na savjetovanje poslodavca s liječnikom specijalistom rada o posebno osjetljivim skupinama zaposlenika, kao i edukaciju i savjetovanje odgovornih osoba u strukovnim školama o zaštiti zdravlja učenika takvih škola, jer je njihova edukacija posebna i ulazi u područje poslova s posebnim uvjetima rada. Tu se, prema HZJZ-u, trebaju poduzeti različite mjere koje bi bile povezane sa zaštitom zdravlja u epidemiji.

Učenici će morati opravdati izuzeće od nošenja maski

Ako učenik ili djelatnik odgojno-obrazovne ustanove ima razloga biti izuzet od obveze nošenja maski, razlog mora potkrijepiti ustanovi i dostaviti adekvatan medcinski nalaz. To će se, kako bi se spriječilo nepotrebno kretanje građana, provoditi putem elektroničke pošte. Dostava medicinskog nalaza, ističe Zavod, nije potrebna ako odgojno-obrazovana ustanova otprije zna za zdravstveno stanje učenika ili djelatnika.

Valja naglasiti da pojedina zdravstvena stanja kod kojih može biti otežano nošenje maske, ujedno mogu predstavljati uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti uzrokovane koronavirusom. Ako osoba zbog zdravstvenog stanja može podnijeti masku samo kraće vrijeme, nošenje maske potrebno je ograničiti na posebno rizične situacije za zarazu koju osoba nikako ne može izbjeći. Takvi su slučajevi, primjerice, u javnom prijevozu, zdravstvenoj ustanovi i slično. Kada je u učionici od 5. do 8. razreda osnovne škole ili u srednjoj školi učenik ili nastavnik koji ne može nositi masku, a nije osiguran razmak od najmanje 2 metra između svih osoba, takav učenik ili nastavnik dolazi u školu bez maske. Tada je posebno je važno da nastavnici i uprava škole potaknu druge osobe koje borave u istoj učionici na dosljedno i pravilno nošenje maske jer ona štiti ne samo osobu koja ju nosi već i druge osobe u njezinoj okolini.

Učenike koji neopravdano ne nose masku iz škole će poslati kući?

Učenici koji iz neopravdanih razloga u školi ne žele nositi masku škola će moći poslati kući. Rekao je to danas ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Za nastavnike koji se budu opirali toj mjeri, pak, ne postoje propisane sankcije, no prema ministru, postoji generalno načelo subordinacije.

Izdvojeni članak

Ministar otkrio što će se dogoditi učenicima koji ne nose maske

– Prvo će obavijestiti roditelje, može poslati dijete kući, obaviti razgovore. To je put i pedagoška mjera koju treba primijeniti. Njih (op. a. nastavnike) neće poslati kući. Ne mogu Vam generalno odgovoriti, da ne bi netko rekao da smo mi odavdje propisali sankcije, ali u nekakvom radnom procesu postoji određena subordinacija čelnog čovjeka, institucije i zaposlenika, odgovorio je ministar.

Podsjetimo, pitanje o sankcijama za nenošenje maski u prostorima škole prošloga smo tjedna uputili Ministarstvu obrazovanja, no sa Donjih svetica nismo dobili konkretan odgovor.

Cijeli dokument Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo možete pregledati ispod. (Ako vam se ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [67.93 KB]