Pretraga

Roditelji nahrlili kod liječnika, masovno traže ispričnice kako djecu ne bi morali slati u školu

A- A+

Do početka nastave ostalo je manje od tjedan dana, a roditelji su već pohrlili kod obiteljskih liječnika. Masovno traže ispirčnice kako djecu ne bi morali slati u školu. Posljedica je to upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva prema kojoj učenici koji pripadaju osjetljivoj skupini, ili čiji član kućanstva pripada takvoj skupini, od liječnika obiteljske medicine može dobiti ispričnicu za dugotrajno izbivanje s nastave.

Foto: Pixabay

– Već smo zatrpani pitanjima roditelja o mogućnostima oslobođenja od nastave, neovisno o tome koliko su razlozi realni. Traži se ispričnica za djecu čiji član obitelji boluje od multipleskleroze, astme, artroze kuka, povišenog očnog tlaka… Definicija vulnerabilnih skupina vrlo je široka. Kako se ne bismo doveli u situaciju da ispisujemo ispričnice za sve bolesti, da obiteljski liječnici ne budu u situaciji da nešto uskraćuju, ali najviše zato da svi postupamo ujednačeno prema svim pacijentima, i molimo HZJZ i Ministarstvo zdravstva da u suradnji sa stručnim društvima definiraju točno koje su to vulnerabilne skupine koje opravdano mogu izostati s nastave, poručuje dr. Ines Balint iz koordinacije hrvatske obiteljske medicine za Večernji list.

Izdvojeni članak

Veliki vodič za školsku godinu 2020./2021.: Ministarstvo odgovorilo na najčešća pitanja oko nastave

Roditelji navode razne razloge zbog kojih traže ispričnice za svoju djecu. Doktorica Balint smatra da je to rezultat dosta široke definicije vulnerabilnih,  odnosno osjetljivih skupina.

– Jesu li vulnerabilni članovi obitelji zbog kojih dijete ne može pohađati nastavu baka i djed stariji od šezdeset godina? Član obitelji koji je u stabilnoj fazi liječenja od karcinoma? Član obitelji čija je šećerna bolest i hipertenzija dobro regulirana uz terapiju? Član obitelji s prekomjernom tjelesnom težinom i povišenim masnoćama u krvi?, pita se doktorica.

U uputama Zavoda i Ministarstva navodi se i da se “u kućanstvima u odnosu na vulnerabilnog člana preporučuje izbjegavati bliski kontakt, nositi masku kada je primjereno i provoditi druge preventivne mjere, te da je popis izrazito vulnerabilnih skupina bolesti i zdravstvenih stanja za njihov boravak u školi sukladan pravilima liječničke struke”. Večernji list upitao je ministra Vilija Beroša i ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka je li zahjtev obiteljskih liječnika opravdan, no ni od jednog nisu dobili odgovor.

HZJZ je upravo objavio i dokument o bolestima i težim zdravstvenim stanjima koja predstavljaju rizik za oboljenje od težeg oblika bolesti COVID-19. U njemu ističu da se osobe koje potencijalno pripadaju izrazito ranjivoj skupini bolesnika trebaju posavjetovati s liječnikom primarne zdravstvene zaštite. Za učenike, preporučuju da se savjetuju s liječnikom školske medicine.

Cijeli dokument HZJZ-a možete vidjeti ispod. (Ako vam se ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [77.74 KB]