Pretraga

Ministar otkrio što će se dogoditi učenicima koji ne nose maske

A- A+

Danas smo saznali odgovor na pitanje na koje nam je Ministarstvo prošlog tjedna odbilo odgovoriti: što će biti s učenicima i nastavnicima koji će odbijati nositi maske? Ministar Radovan Fuchs danas je za Mediaservis rekao kako će učitelji takve učenike jednostavno poslati doma. No ravnatelji prema nastavnicima ne mogu postupiti isto.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Ministar Radovan Fuchs gostovao je danas na Mediaservisu gdje je konačno odgovorio na pitanje kako nastavnici moraju postupati prema učenicima koji ne nose maske.

– Prvo će obavijestiti roditelje, može poslati dijete kući, obaviti razgovore. To je put i pedagoška mjera koju treba primijeniti, rekao je Fuchs.

Prošlog tjedna bez odgovora

Novinarku Mediaservisa Andreu Barać zanimalo je što ako je nastavnik u pitanju, hoće li se i njega isto slati kući?

Izdvojeni članak
maska virus

Pitali smo Ministarstvo kakve su kazne za učenike i nastavnike koji odbiju nositi maske: Izbjegavaju konkretan odgovor

– Njih neće poslati kući. Ne mogu vam generalno odgovoriti, da ne bi netko rekao da smo mi odavde propisali sankcije, ali u nekakvom radnom procesu postoji određena subordinacija čelnog čovjeka, institucije i zaposlenika, odgovorio je ministar.

Podsjetimo, isto smo pitanje prošloga tjedna uputili i njegovu Ministarstvu, no sa Svetica nismo dobili konkretan odgovor.

– Ravnatelj u dogovoru s profesorima odlučuje hoće li učenici, učitelji, profesori nositi maske ili će organizirati nastavu na način da se propisani razmak može ispoštivati. Apeliramo na odgovorno ponašanje svih dionika jer kako stoji u uputama HZJZ-a- rad u školi u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje ovih uputa, smatra se jednako sigurnim za djecu/učenike i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće kada nisu na snazi mjere potpunog zatvaranja, napisali su u odgovoru.

Neki nastavnici već su se zapitali što znači ‘poslati dijete kući’, odnosno tko je odgovoran za dijete koje se samo nalazi izvan škole za vrijeme nastave.

‘Ne definira Ministarstvo znanosti rizične skupine’

Fuchs je danas komentirao i činjenicu da su mnogi roditelji stvorili pritisak na obiteljske liječnike i traže ispričnice za djecu koju ne žele poslati u škole, zbog čega liječnici traže preciziranje kriterija tko je i zašto rizična skupina i kome dati ispričnicu.

– Ne definira Ministarstvo znanosti rizične skupine, simptome i bolesti, to je medicinska kategorija, rekao je ministar.

Naglasio je i da se nastava može organizirati da ne bude dodatnog opterećenja nastavnika.

– Iako će njih biti, ali to treba razmotriti od slučaja do slučaja. Ima škola koje su tehnički i tehnološki dobro opremljene da mogu čak održavati nastavu uživo. Profesor može u školi predavati, a onaj dio učenika koji je izvan škole može to pratiti na svojim računalima, pojasnio je Fuchs.

Dodao je da će tražiti dodatno zapošljavanje ako situacija to bude zahtijevala. Također je potvrdio da su nastavnicima poslali preporuke da se u slobodno vrijeme ponašaju odgovorno i da svjesno ne idu na velika okupljanja ili u klubove gdje se izlažu riziku zaraze pa samim tim kasnije i učenike.

– Ako je netko bio u nekoj od tih situacija, bilo bi dobro da se nakon nekog vremena odu testirati. Apeliram da se svi odgovorno ponašaju koliko je moguće, da ne idu na mjesta gdje su velika okupljanja, zaključio je ministar u razgovoru za Mediaservis.