Pretraga

Evo koja su zanimanja deficitarna te za koje srednje i studije treba smanjiti kvote u 2022.

A- A+

Kao i proteklih godina, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je i ove publikaciju pod nazivom Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Riječ je o analizi koja pokazuje koja su srednjoškolska i visokoškolska zanimanja deficitarna na 20 područja u Hrvatskoj i za koja bi trebalo povećati kvote te koja su suficitarna i u kojima bi trebalo smanjiti broj upisanih i stipendiranih.

ljekarna

Foto: Unsplash; Tbel Abuseridze

Područne službe područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, provele su uoči nove godine analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izradile novu preporuku za obrazovnu upisnu politiku. Njome se preporučuje povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima u 20 područja Hrvatske oko većih gradova.

Napravljena je prognoza položaja zanimanja u budućnosti

Ideja je da se kvote i broj stipendiranih usklade s potrebama tržišta rada, odnosno da se umanji strukturna neusklađenost ‘između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada’, stoji to u uvodu ovih preporuka.

– Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju. Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju napravljena je prognoza njihovog položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada izrađene su preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe. Pri tome su u obzir uzeti i podaci o broju već upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe te promjene upisnih kvota za srednje škole i visoka učilišta tijekom protekle godine, piše to u publikaciji HZZ-a za 2022. godinu.

U navedenom dokumentu, analize, prognoze i preporuke izrađene su na razini lokalnih tržišta rada kako su ih odredile područne službe i uredi HZZ-a, a lokalna tržišta rada uglavnom su županije, no mogu biti i dijelovi županija, te pojedinačni gradovi ili općine.

Izdvojeni članak
razred učionica

Maturanata je sve manje, a fakulteti uporno drže visoke upisne kvote: Ove godine prazno 11.000 mjesta

U Zagrebu nedostaje kuhara, konobara, mesara, ali i liječnika te nastavnika matematike, fizike, kemije…

Kakvo je stanje u većim Hrvatskom gradovima? Kada je riječ o Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, i to dvogodišnjim ili trogodišnjim školama, HZZ preporučuje da se za upise ove godine, između ostaloga, povećaju kvote i stipendije za tesare, armirače, fasadere, mesare, elektroinstalatere, CNC operatere, vodoinstalatere, kuhare, konobare, kozmetičare, frizere, dimnjačare, slastičare i mnoga druga zanimanja. Na tom području, a kada su u pitanju četverogodišnje škole, treba upisivati više medicinskih sestara i tehničara, dentalnih asistenata, zdravstveno-laboratorijskih tehničara i primalja-asistenata.

Na studijima na području Zagreba, preporučuje HZZ, potrebno je povećati kvote za studije sestrinstva i medicinsko-laboratorijskih tehničara, kao i upisivati više studenata na medicinu, strojarstvo, nastavničke smjerove matematike, fizike, kemije, biologije. Preporuka je i upisivati više studenata na studije logopedije, farmacije, računarstva, rehabilitacije, germanistike i ranog i predškolskog odgoja.

Kada je, pak riječ o višku kadra sa srednjom stručnom spremom, suficitarna su zanimanja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ekonomisti, web dizajneri, poslovni tajnici, upravni referenti, veterinarski tehničari, modni tehničari… Na visokoškolskoj razini potrebno je, između ostaloga, smanjiti i kvote na studijima javne uprave, fizioterapije, poslovne ekonomije, izobrazbe trenera, dizajna, politologije, novinarstva, sociologije, nekih smjerova tekstilne tehnologije, ali i agroekologije te urbanog šumarstva, kao i kineziologije i ekonomije.

U Splitu treba povećati kvote za mesare, slastičare, a nedostaje i informatičara, logopeda, psihologa

U drugom najvećem gradu, Splitu i okolnim gradovima, HZZ u kategoriji trogodišnjih zanimanja preporučuje povećati kvote za, primjerice, brodomehaničare, CNC operatere, elektroinstalatere, elektromehaničare, instalatere grijanja i kućnih instalacija, te, između ostalih mesare, slastičare, vodoinstalatere, zidare. Od četverogodišnjih zanimanja nedostaje u Splitu fizioterapeuta, medicinskih sestara, agroturističkih tehničara, tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, web dizajnera te turističko-hotelijerskih komercijalista.

Na splitskom području, a kada su u pitanju visokoobrazovani, HZZ predlaže povećanje kvota, među ostalim, za elektrotehniku, strojarstvo, brodogradnju, računarstvo, medicinu, sestrinstvo, pedagogiju, informatiku, fiziku, nastavničke smjerove informatike i matematike. Nedostaje i logopeda, psihologa i rehabilitatora.

U Splitu i okolnim gradovima, na razini srednje stručne spreme, višak su isto upravni referenti, komercijalisti, drvodjeljski tehničari te tehničari za logistiku i špediciju, kao i oni za poštanske i financijske usluge. HZZ preporučuje i da se na području drugog većeg grada, a kada su u pitanju studiji, smanje kvote za upravni studij, studij turističkog poslovanja, turizam, poslovnu ekonomiju, elektroniku, povijest, učiteljski studij, dvopredmetni studij talijanskog, hrvatskog, za rani i predškolski odgoj. Višak su i kemijski inženjeri, kineziolozi, pravnici te, između ostalog, stručnjaci za pomorski menadžment.

Za koja zanimanja HZZ preporučuje smanjenje kvota i stipendista u vašoj županiji, odnosno koja su zanimanja deficitarna možete provjeriti u preporuci za 2022. godinu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [557.96 KB]