Pretraga

U ime obitelji udara na sveučilišnu autonomiju? Zbog znanstvenog članka traže pokretanje etičkog postupka protiv autora

A- A+

U ime obitelji ovih se dana obrušila na troje znanstvenika s Pravnog fakulteta u Zagrebu – Darija Čepu, Antoniju Petrićušić i Mateju Čehulić. Konkretno, zbog znanstvenog članka u kojem spomenuti autori analiziraju rad udruge, UIO je zatražila od dekana Fakulteta da pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom zbog navodnih povreda etičkih standarda. Osim toga, Udruga je zatražila i reakciju Dejana Jovića, urednika časopisa Politička misao u kojem je članak objavljen, na, kako kažu, ‘objavljene neistine’. Na ove pokušaje reagirali su brojni domaći znanstvenici i nastavnici, ali i nekoliko stručnih udruženja, uglavnom karakterizirajući potez U ime obitelji kao pokušaj zloporabe etičkih tijela.

Sveučilište u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Dario Čepo, Antonija Petrićušić i Mateja Čehulić. Imena su to znanstvenika i znanstvenica s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji su se našli na udaru snažnih kritika udruge U ime obitelji. Zbog članka ‘Stjecanje političke moći korištenjem struktura prilika: Analiza konzervativnog religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj’ objavljenog prošle godine u znanstvenom časopisu Politička misao, a koji analizira rad Udruge, U ime obitelji traži pokretanje etičkog postupka protiv autora zbog narušavanja etičkih standarda i normi. Taj je zahtjev iz UIO poslan na dekana Pravnog fakulteta Igora Glihu, piše Narod.hr a Udruga je dodatno zatražila i reakciju Dejana Jovića, urednika časopisa Politička misao, na, kako navode, ‘objavljenje neistine’. Podrška autorima članka ovih dana stiže sa svih strana.

HSD: ‘Dopis udruge U ime obitelji primjer je nedopustivog zastrašivanja i pritiska’

Hrvatsko sociološko društvo (HSD) svoju je reakciju ovih dana objavilo na službenoj Facebook stranici, ističući kako je dopis udruge U ime obitelju dekanu Pravnog fakulteta zapravo primjer nedopustivog zastrašivanja i pritiska, i to ne samo na pojedinačne autore i dekana, već i na cjelokupnu sociološku zajednicu.

– Da je riječ o pokušaju pritiska i zastrašivanja, vidljivo je već iz toga da je dopis, upućen dekanu Pravnog fakulteta, istodobno objavljen kao otvoreno pismo javnosti u kojem se autore proziva, a dekana poziva na reakciju sukladnu zahtjevima udruge. Drugo, dopis polazi od opasne pretpostavke da razmimoilaženje u sudovima o metodološkim i epistemološkim postavkama te argumentaciji znanstvenoga rada uopće može i treba biti temeljem prosuđivanja etičkih povjerenstava, umjesto predmetom akademske rasprave. Treće, u dijelu dopisa u kojem se govori o navodnoj proizvoljnosti i fabriciranosti zaključaka, citiranim zaključcima znanstvenog rada mahom se ne suprotstavljaju rezultati drugih znanstvenih radova, već interpretacije vlastita društvenog djelovanja, kojima se dodjeljuje status objektivne istine. Nadalje, smatramo jednako neprimjerenim i nedopustivim iznošenje napada na cjelokupnu sociološku zajednicu, kako stoji u završnom dijelu dopisa udruge “U ime obitelji”, gdje se domaće sociologe i sociologinje proziva, ni manje ni više već – za pristranosti u odabiru istraživačkih tema. Radi se o eklatantnom udaru na temeljne slobode akademskoga i znanstvenoga rada. Smatramo nedopustivim da bilo tko sa bilo kojih pozicija arbitrira odabirom istraživačkih tema i interesa te pritom vrši pritisak na članove i članice znanstvene zajednice, stoji u objavi HSD-a.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2010716395625744&id=159371500760252

HPD: ‘Ovakvim pritiscima želi se postići buduće samocenzuriranje svih istraživača i istraživačica’

Nedugo nakon podrška je stigla i od Zagrebačkog društva psihologa. Na svojoj su Facebook stranici podijelili objavu HSD-a ističući podršku kolegama znanstvenicima.

– Podržavamo kolege znanstvenike jer ovakvim postupcima se vrši pritisak ne samo na članove sociološke, već i sveukupne znanstvene zajednice, stoji u objavi Društva.

https://www.facebook.com/zagrebackopsiholoskodrustvo/posts/648883458801111

Osim njih, svoju su poruku podrške poslali i politolozi. Hrvatsko politološko društvo (HPD) osudilo je zahtjev udruge U ime obitelji ustanovivši kako se takvim pritiscima želi postići daljnje samocenzuriranje istraživača i istraživačica koji su kadri uhvatiti se ukoštac s analiziranjem organizacija i institucija u Hrvatskoj.

– S obzirom da je navedeni znanstveni članak, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine (br. 4), uspješno prošao recenzentsku proceduru, te slijedom toga zadovoljio standarde istraživačke i znanstvene etike, inicijativu udruge U ime obitelji smatramo pokušajem pritiska na etička tijela, stručnu i širu javnost te ciljanim udarom na akademske slobode. Ovaj postupak udruge „U ime obitelji“ i njima sklonih medija ugrožava slobodu znanstvenoga istraživanja i objavljivanja koje nisu, i ne smiju biti, predmetom odlučivanja bilo koga osim samih znanstvenika i znanstvenica koji se na istraživanje odlučuju. Ovakvim pritiscima želi se postići buduće samocenzuriranje svih istraživača i istraživačica koji bi se prihvatili istraživanja, analiziranja i interpretiranja djelovanja ove ili bilo koje druge organizacije ili institucije u Hrvatskoj. Odbacujemo pritisak bilo kojeg društvenog ili političkog aktera na znanstvenu djelatnost i akademske slobode članova i članica hrvatske znanstvene zajednice te pozivamo sve da nam se u tome pridruže. Ukoliko snažno ne reagiramo, ovo bi mogao postati opasan presedan i ograničenje za buduće znanstveno djelovanje politologa i sociologa, te drugih društvenih znanstvenika/ica kod nas, stoji u priopćenju HPD-a.

Uz navedene dopise podrške stručnih udruženja politologa, sociologa i psihologa, brojni su znanstvenici pojedinačno podržali autore Čepu, Petrićušić i Čehulić, no zbog zaštite osobnih podataka ne navodimo njihova imena.

Stigla podrška od GONG-a i fakulteta iz Sarajeva

Četrnaest članova Odsjeka za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu potpisalo je pismo podrške znanstvenicima iz Zagreba. Kako navode, odlučili su se pridružiti nastavnicima i znanstvenicima koji su osudili i odbacili zahtjev udruge U ime obitelji za pokretanjem etičkog postupka protiv troje autora s Pravnog fakulteta u Zagrebu. U svojem su priopćenju posebno istaknuli važnost akademsku slobode u odabiru tema i istraživanju.

– Smatramo da je akademska sloboda u definiranju tema, istraživanju i objavljivanju naučnih nalaza temelj naučnog rada u demokratskim društvima. Akademska sloboda i autonomija u pogledu izbora i obrade istraživačkih tema, sve dok su skladu s akademskim uzusima i temeljnjim epistemološko-metodološkim zahtjevima društvenih nauka, nepovrediva su osnova profesije sociologa svugdje, pa tako i u zemljama bivše Jugoslavije. Svi pritisci i zahtjevi usmjereni ka neutemeljenom discipliniranju, diskreditiranju i omalovažavanju sociologa za vlastite naučne tvrdnje i slobodu promišljanja i argumentiranja imaju samo jedan cilj, a to je stvaranje ideološkog diskursa koji ne trpi nikakvo, a posebno ne kritičko, naučno društveno promišljanje te stvaranje društva kojem sociolozi ne trebaju, stoji u objavi nastavnika sociologije s Fakulteta političkih nauka.

Nedavno se svojom podrškom oglasio i GONG, istaknuvši kako su poslali zahtjev dekanu Pravnog fakulteta u Zagrebu tražeći ga da stane u obranu autora.

– GONG je od dekana Pravnog fakulteta zatražio da stane u obranu Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Darija Čepe, koje udruga U ime obitelji pokušava diskreditirati kao znanstvenike i utišati njihovu kritičnu misao, stoji u Facebook objavi GONG-a.

https://www.facebook.com/gong.hr/posts/2606767136007492