Pretraga

Što će se dogoditi s vodstvom Hrvatskih studija u sljedećih mjesec dana? Ovo su mogući scenariji

Mario Grčević ne može biti privremeni dekan Hrvatskih studija. Ponovno je to rekao Visoki trgovački sud nakon žalbe Sveučilišta u Zagrebu. I dok i sud i Ministarstvo mole rektora da riješi tu situaciju, Grčević ne želi predati dekanski ured svom prethodniku Ćosiću. Kako god, u svibnju Grčeviću svakako istječe njegov jednogodišnji mandat. Hoće li do tada Hrvatski studiji uspjeti održati nove izbore i odabrati novog dekana ili barem onog privremenog, hoće li rektor oglušiti na sve i ponovno postaviti Grčevića na tu dužnost ili će dati Senatu da izglasa Vlatku Vukelić za dekanicu, samo su neki od mogućih scenarija.

hrvatski studiji

Mario Grčević s Hrvatskih studija (lijevo) i rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić | foto: srednja.hr, Fakultet hrvatskih studija

Visoki trgovački sud ponovno je odlučio da Mario Grčević ne može biti privremeni dekan Hrvatskih studija. Naime, njega su rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić i Senat postavili na to mjesto suprotno Zakonu o visokom obrazovanju. I privremene dekane trebao bi izglasati sam fakultet, odnosno Fakultetsko vijeće, a to se u ovom slučaju nije dogodilo – rektor i Senat Grčevića su postavili na to mjesto u skladu sa Statutom Sveučilišta koji možebitno nije usklađen sa Zakonom jer to dopušta.

Dok je završio višemjesečni sudski proces i Grčeviću istječe mandat privremenog dekana

Sud u svom novom rješenju, u čijem smo posjedu, odbija žalbu Sveučilišta u Zagrebu i predlaže novi izborni postupak na Fakultetu hrvatskih studija. Sveučilište je u svojim žalbama tvrdilo da su postavljanjem Grčevića riješili pravnu prazninu. No, sud piše da bi postavljanje Grčevića eventualno bilo opravdano da na Fakultetskom vijeću Hrvatskih studija ranije nije imenovan Stjepan Ćosić za privremenog dekana. No, te je izbore na Hrvatskim studijima rektor poništio na temelju mišljenja Odbora za statutarna pitanja. Trgovački sud zato naglašava da oni raspolažu ispravama kojim je tražen upis u sudski registar, a da pitanje ranijih zakonitosti postupaka može biti predmet nekog drugog postupka.

U konačnici sud ističe da su problem na relaciji Sveučilišta i Hrvatskih studija te Sveučilišta i Ministarstva znanosti i obrazovanja mnogo složeniji od ovlaštenja trgovačkog suda da se u njih upušta, ocjenjuje i razrješava ih. Sud im je predložio da sjednu za zajednički stol te dogovorno i zakonito riješe sporna pitanja na dobrobit svih uključenih, korisnika njihovih usluga i cijelog društva. Podsjetimo, Ministarstvo je nedavno rektoru uputilo oštar dopis u kojem traže da riješi situaciju na Hrvatskim studijima, a Grčević je odbio predati dekanski ured svom prethodniku Ćosiću.

I dok je završio cijeli višemjesečni sudski proces, Grčeviću ionako istječe mandat privremenog dekana. Naime, Grčevića je Senat Sveučilišta za privremenog dekana postavio u svibnju prošle godine na mandat od najdulje jedne godine, preciznije do odabira novog dekana. Hrvatski studiji u međuvremenu nisu uspjeli izabrati novog dekana. Za očekivati je da će se o sudbini Hrvatskih studija odlučivati na sljedećoj sjednici Senata koja je na redu 14. svibnja.

Izdvojeni članak
mario grčević hrvatski studiji (2)

Hrvatski studiji Grčevića na svojim stranicama nazvali dekanom, a ne bi smio biti ni privremeni dekan

Scenarij 1: Grčević predaje dekanski ured Ćosiću i on raspisuje nove izbore

Mogući scenarij koji bi bio sukladan odluci suda je da će sada Grčević ipak predati svoj dekanski ured Ćosiću koji će potom raspisati nove izbore za dekana ili novog privremenog dekana. Naime, kako je privremeni dekan Hrvatskih studija po sudskom registru i odluci suda Ćosić, Grčević koji zapravo vodi Hrvatske studije nema pravo sazivati Fakultetsko vijeće. Prošli puta kada je htio raspisati nove izbore na sjednici te upoznati Fakultetsko vijeće s prekidom suradnje s odvjetnicima, to se nije dogodilo jer je Fakultetsko vijeće odbilo izglasati dnevni red. Jer jedino Ćosić može raspisati Vijeće, a Grčević mu to nije dopustio.

Vremena za nove izbore je malo. Prvo bi Grčević trebao prepustiti svoj dekanski ured Ćosiću, Fakultetsko vijeće trebalo bi raspisati izbore, nakon natječaja izglasati programe rada, a sve to mora potvrditi zagrebački Senat. Nakon toga Fakultetsko vijeće bira dekana, a opet ga mora potvrditi Senat. Kako je za taj proces ostalo mjesec dana, pitanje je bi li se takvo što stiglo bez da rektor i Senat opet privremeno ne odobre novog privremenog dekana. Već ranije Ćosić je predložio da se raspišu izbori za privremenog dekana do početka nove akademske godine kako bi se do tada izabralo ‘pravog’ dekana. Dakle, bez novog privremenog dekana koji bi se birao na Hrvatskim studijima sukladno Zakonu tamo neće ni biti novog dekana. Rasprave o tome moglo bi biti na sljedećoj sjednici Senata.

Scenarij 2: Rektor ponovno bira Grčevića

Moguće je i da će rektor ponovno pokušati postaviti Grčevića na čelno mjesto Hrvatskih studija. Naime, iako je procedura na Visokom trgovačkom sudu gotova, kako stoji na stranicama tog suda, protiv njihove odluke može se podnijeti žalba i Vrhovnom sudu. Rektor bi se zbog svega mogao obratiti i Ustavnom sudu. Rektor bi tako ponovno mogao reći da su sve pravne radnje napravljene korektno te da su sudski procesi u tijeku. No, tu glavnu ulogu zapravo imaju članovi Senata Sveučilišta. Čak i ako rektor predloži Grčevića za privremenog dekana, oni svoju odluku donose samostalno i mogu to odbiti, potaknuti odlukama suda. Ipak, prošle godine na Senatu samo je dvoje bilo suzdržano za imenovanjem Grčevića, a svi ostali bili su za. Ali ako Grčević i postane privremeni dekan, njegova primarna zadaća trebala bi biti raspisati regularne izbore za dekana i raditi na tome da Hrvatski studiji odaberu novo vodstvo.

Što će biti s dosadašnjim odlukama Marija Grčevića?

S obzirom na to da je donesena završna odluka Visokog trgovačkog suda prema kojoj Grčević ne može biti i nije smio biti privremeni dekan, sve njegove odluke koje je donosio su pod upitnikom. Ipak, kako su nam ranije objasnili iz Ministarstva, prema Zakonu o visokom obrazovanju odluke eventualno mogu poništiti rektor i Senat Sveučilišta. Točnije, stoji u Zakonu, rektor bi trebao upozoriti dekana i ako se ništa ne promijeni, obvezan je predložiti Senatu ukidanje neke odluke. Takvo što malo je vjerojatno s obzirom na to da su Grčevića na čelo Hrvatskih studija postavili upravo rektor i članovi Senata. Napomenimo i da su iz Ministarstva u dopisu rektoru Lakušiću rekli da odbijanje Grčevića za predajom dekanskog ureda Ćosiću ima obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz Kaznenog zakona.

Scenarij 3: Rektor daje Senatu na glasanje izabranu pretendenticu za dekanicu Vlatku Vukelić

Vlatka Vukelić, kontroverzna profesorica povijesti s Hrvatskih studija, u 2022. godini na Hrvatskim je studijima izabrana za pretendenticu na dekansko mjesto. Fakultetsko vijeće vidjelo ju je kao čelnicom Hrvatskih studija, no rektor potvrdu njezina mandata nikada nije stavio na dnevni red Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Takva odluka vjerojatno dolazi nakon reakcije javnosti za postavljanjem Vukelić na mjesto dekanice. Tada su iz zagrebačkog SDP-a apelirali na članove Sveučilišnog Senata da ne potvrde izbor Vukelić za dekanicu jer ona, rekli iz SDP-a, ‘javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata’. Osim toga, dodali su, ‘negira djelovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda’ te je ‘u više navrata svojim javnim istupima iskrivila povijesne činjenice vezano za židovske žrtve u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata’. Na to su, napomenuli su, već reagirale židovske i antifašističke udruge, kao i istaknuti intelektualci. Vukelić je takav istup ocijenila pokušajem utjecaja na institucije i njihovo odlučivanje.

Vukelić nam je u ožujku rekla da ne postoji zakonska osnova po kojoj bi se sada mogli raspisati novi izbori za dekana. Naime, objasnila je da je ona odabrana za dekanicu na Fakultetskom vijeću, a kako joj se onemogućuje konzumiranje mandata, primorana je zaštititi svoja prava pred nadležnim sudom. Napomenula je i da je o svemu obavijestila rektora koji se oglušio na njezine molbe. Ovakav scenarij manje je vjerojatan i zbog nedavne izjave rektora o Vukelić. Pitali smo ga hoće li odgovoriti Vukelić na njezine zahtjeve.

– Zašto bih ja nekome odgovorio ako nešto nisam dobio. Ako sam dobio nešto u papirnatom obliku da se nešto hoće, to se razmatra, gleda se ima li elemenata na temelju kojih bi se takva točka mogla razmatrati na Senatu, prije toga treba proći širi i uži kolegij, ako to prođe tada se tek točke stavljaju na Senat i taj dio razmatra, ustvrdio je Lakušić.


ŠTO JE SA SASTAVOM FAKULTETSKOG VIJEĆA HRVATSKIH STUDIJA?

Članovi Fakultetskog vijeća Hrvatskih studija su dekan, prodekani, pročelnici odsjeka, predstojnici Znanstvenoga zavoda i Knjižnice i voditelj Centra za učenje hrvatskoga jezika. Po izboru su tu i predstavnici nastavnoga i znanstvenoga osoblja izabrani u vijećima ustrojbenih jedinica, predstavnici studenata i predstavnik zaposlenika u Dekanatu. Budući da Grčević ne smije biti privremeni dekan po odluci suda, on ne može biti ni član Fakultetskog vijeća. Pitanje je i mogu li Grčevićevi prodekani koji obavljaju funkciju obnašatelja dužnosti prodekana biti članovi Fakultetskog vijeća. Grčević ima pet prodekana, od kojih su četiri samo prodekani, dok je jedna prodekanica ujedno i pročelnica odsjeka. Dakle, samo ona sigurno može biti član Fakultetskog vijeća jer bi i bez privremene prodekanske funkcije bila član Fakultetskog vijeća.


Nedavno smo pisali i da je Ćosić kada je bio privremeni dekan Hrvatskih studija u dva navrata, u siječnju i svibnju 2023., obavijestio USKOK o situaciji sa savjetnikom Petrom Marijom Radeljom oko sudskog procesa protiv DHMZ-a. Iz USKOK-a su nam kazali da su dopis Hrvatskih studija dostavili Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Otamo su nam rekli da se u tom predmetu nije utvrdilo postojanje bilo kojeg kaznenog djela.