Pretraga

[INA PITALICA] Pomozite Djedu Božićnjaku napraviti najbolju čokoladu

A- A+

Portal Srednja.hr i INA uz pomoć studentske udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ organiziraju ciklus INA pitalica kroz koje jednom mjesečno tijekom školske godine nagrađujemo točne odgovore na matematička i logička pitanja. Točne odgovore za posljednju pitalicu u godini pošaljite na [email protected] do 2.1. kada objavljujemo pobjednika pitalica koji će osvojiti poklon paket iznenađenja iz INA-e.

Točne odgovore primamo do podne 2. siječnja na mail [email protected] kada objavljujemo točno rješenje i ime pobjednika ili pobjednice.

Pitalica pomoći Djedu Božićnjaku

Djed Božićnjak pravi omiljenu čokoladu za poklon Ani. Na raspolaganju ima 200 različitih vrsta kakaovaca, no samo je jedna vrsta ona prava, a on ne zna koja je. Stoga je odlučio zaposliti vilenjake da isprobavaju vrste kako bi ustanovili koja je prava. Način na koji vilenjaci isprobavaju je sljedeći: Djed Božićnjak pomiješa nekoliko vrsta (moguće i samo jednu) i od njih napravi jednu kockicu čokolade. Zatim da nekom vilenjaku da ju pojede.

Ako postoji pravi kakaovac u toj kockici, vilenjaku će se zacrveniti uši od finoće okusa i zaspat će od ugode te više neće moći jesti čokoladu. Ako ne, Djed spravi novu kockicu čokolade od nekih smjesa i daje ju dalje na testiranje. Problem je što se vilenjaci zasite nakon dvije kockice i više ne mogu jesti čokoladu. Koliko je minimalno vilenjaka Djedu potrebnu da sa sigurnošću odredi koja je prava vrsta kakaovca koju će upotrijebiti Ani za poklon?