Pretraga

[INA PITALICA] Pomozite Luciji izračunati koliko vremena treba da uže izgori

A- A+

Portal Srednja.hr i INA uz pomoć studentske udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ organiziraju ciklus INA pitalica kroz koje jednom mjesečno tijekom školske godine nagrađujemo točne odgovore na matematička i logička pitanja. Točne odgovore za lipanjsku pitalicu pošaljite na [email protected] do 10.6. kada objavljujemo pobjednika pitalica koji će osvojiti poklon paket iznenađenja iz INA-e.

Točne odgovore za mjesec lipanj šaljite na mail [email protected] do 10. lipnja, a ovaj mjesec ćemo vam pomoći s dodatnim objašnjenjem zadatka.

Pitalica za lipanj

Lucija ima na raspolaganju dva užeta i upaljač. Svako uže, jednom kad se zapali, izgori za sat vremena. No, nijedno od dva užeta uže ne gori konstantnom brzinom. Lucija treba nekako izmjeriti 15 minuta – pomozite joj da ostvari svoj cilj.

Objašnjenje:

To da uže ne gori konstantnom brzinom znači da neće nužno biti tako da polovina užeta izgori za polovinu vremena, ili općenito, neki postotak užeta za taj isti postotak vremena. Dakle, može se dogoditi da većina užeta izgori vrlo brzo te da sam kraj užeta sagorjeva ostatak vremena. Stoga, rješenja poput “Lucija samo treba uzeti četvrtinu užeta i čekati da ona izgori” nisu ispravna.