Pretraga

Intervju: Mario Lozančić, prvi kandidat ‘Akcije mladih’ za Europski parlament

A- A+

Mario Lozančić kandidat je ‘Akcije mladih’ za ulazak u Europski parlament. Mladi aktivist koji je godinama živio u Njemačkoj, a organiziran je oko projekta ‘Pokret mladih Hrvatske”, progovorio je o svojim ambicijama u Europskom parlamentu, i idejama kojim bi Hrvatskoj mladeži osigurao bolji život.

Mario Lozančić prvotno je bio angažiran oko projekta ‘Pokret mladih Hrvatske’, koji je posljednjih mjeseci skupio pozamašan broj članova, stoga su se odlučili politički angažirati. Nastala je ‘Akcija mladih’, a naš je sugovornik prvi kandidat ‘Akcije’ na predstojećim izborima za Europski parlament. Nama je ispričao o motivima i ciljevima kandidature i uključivanja u cijeli taj proces.

Izdvojeni članak

Mario Derossi (23) je najmlađi nositelj liste na izborima, studira pravo, govori pet jezika i još mnogo toga

S: Ispričajte ukratko o inicijativi ‘Akcija mladih’, kako i zašto je nastala?

U zadnjih sam šest mjeseci intenzivno angažiran oko Pokreta mladih Hrvatske. Zajedno s mladima iz Hrvatske i dijaspore uspjeli smo stvoriti mrežu ljudi koji savjetima, preporukama i svojim osobnim životnim pričama pomažu jedni drugima. Na inicijativu jednog od članova odlučili smo se i politički organizirati te smo udružili snage sa strankom ‘Akcija mladihs kojom dijelimo stavove oko trenutne političke situacije i željom za rješavanjem konkretnih problema, kojih imamo na pretek.

S: Kako je došlo do ideje o kandidaturi za Europski parlament? Koji su motivi i ciljevi kandidature i uključivanja u cijeli taj proces?

Cilj nam je afirmirati kvalitetnu percepciju o Hrvatskoj, predstavljati i zastupati našu zemlju na europskom nivou. Želimo biti komunikacijski kanal za građane, njihove stavove i interese, a što je najvažnije, služiti se instrumentom političkog pritiska s više udaljenosti na ovu vladu i svaku poslije nje kako bismo se obračunali s boljkama našeg društva – korupcija, politički nepotizam, nedostatak pravne države, nedostatak ekonomskih i građanskih sloboda, neefikasan javni sektor…

Suprotno od stava premijera Milanovića, mišljenja smo da kako zastupnici tako i političari općenito, ne bi smjeli zastupati isključivo sebe ili stranku kojoj pripadaju. Osim tema na razini Hrvatske, zalagat ćemo se za europske teme vezane za mlade u cijeloj Europi, suzbijanje nezaposlenosti mladih i to kvalitetnijim standardima obrazovanja na razini cijele Europe, održivim razvojem gospodarskog rasta i ekonomske slobode građana u pogledu privatne zaduženosti.

Izdvojeni članak

Hrabar potez: Mladić svaki tjedan ima novi posao

S: Zašto zagovarate odlazak mladih u inozemstvo? Ukoliko postanete zastupnik u EP, planirate li isključivo podržavati iseljavanje mladih ili imate neke ideje koje bi trebale spriječiti ‘odljev mozgova’?

Statistika vam sve govori. Mi možemo držati sve mlade ljude u domovini, ali ako nema privrede koja će omogućiti njihovo zaposlenje, iskorištavanje njihovih radnih sposobnosti, onda je za mladog čovjeka koji želi od svog života nešto napraviti, jedno preostalo da napusti zemlju na određeno vrijeme. Ne želim biti krivo shvaćen, zalažem se i zalagao bih se i dalje za odlazak mladih na studiranje u inozemstvo, na razmjene studenata Erasmus programa, odrađivanje prakse, pripravništva ili nečega sličnoga preko ljetnih i zimskih praznika… i to u što većem broju.

Kako zbog izrazito lošeg, zastarjelog i neadekvatnog obrazovanja koje je pruženo u Hrvatskoj iz određenih područja, tako i zbog iskustva i prijateljstva s ostalim mladima iz cijele Europe. Što više interakcije i razmjene imamo, to će se povećati mogućnost za mijenjanjem mentalnog sklopa našeg društva, koje je nažalost još zarobljeno u prošlosti i prošlim vremenima. Iako je zapravo već svima dosta tih okova, smatram da mladi imaju najveću šansu istih se i osloboditi, te napokon ostvariti silni potencijal ove zemlje koji ona itekako ima.

S: Kakvo je Vaše mišljenje o tome kako će ulazak u EU utjecati na Hrvatsku, njeno gospodarstvo, a pogotovo na mladež (više i visoko obrazovane ljude koji završavaju sa školovanje i trebaju početi karijeru)?

Utjecaj ulaska Hrvatske u EU imati će za njeno gospodarstvo mnogostruke posljedice, i loše i dobre, no gledano dugoročno, ipak više dobrih. Pitanje je samo koliko daleko gledate.Što se tiče mladih i obrazovanih, njima će samo biti bolje. Iako će biti uvedene kvote i mnoge zabrane u većini zemalja članica, one neće vrijediti za visokoobrazovane mlade ljude, ovisno o tome što pojedinoj državi treba.

Sada je, kao i prije, ali pod puno lakšim uvjetima, omogućeno školovanje i rad u EU. Kao budući student olakšan vam je upis na fakultete, a kao osoba koja započinje karijeru imate puno veće mogućnosti zaposlenja i to u struci kojom se bavite što am sve zajedno daje veće mogućnosti za kvalitetan život i mogućnost osnivanja obitelji.

Izdvojeni članak

Nova grupa poziva mlade da ostanu u zemlji i bore se: ‘Mladi ne napustimo Hrvatsku’

S: Kako točno planirate zastupati interese mladih ukoliko dođete do stolice u Europskom parlamentu?

Kao zastupnik u EU parlamentu, jedna od stvari koje obavljate rad je odboru kojih ima 20. U svakom se nalazi između 24 i 76 zastupnika. Njihov je posao stvaranje prijedloga zakona koji onda parlament prihvaća ili odbija.

Ukoliko budem izabran zalagat ću se za stvari koje se prvenstveno tiču mladih – suzbijanje nezaposlenosti mladih, kvalitetnije standarde obrazovanja na razini cijele Europe, održivim razvojem gospodarskog rasta koji ide zajedno s ekologijom, a sve zajedno za što bolju budućnost svih ljudi, a ne samo pojedinaca. Treba napomenuti da se ništa neće promijeniti ako se ne inzistira na promjenama, a to vrlo često nije kratkotrajan proces.