Pretraga

Nova grupa poziva mlade da ostanu u zemlji i bore se: ‘Mladi ne napustimo Hrvatsku’

A- A+


Izdvojeni članak

Zašto mladi odlaze: ‘Ne želim diplomirati na Cambridgeu i prati prozore’

Facebook grupa ‘Mladi napustimo Hrvatsku’ koja će za koji dan imati i 50 tisuća članova, dobila je konkurenciju za mlade na istoj društvenoj mreži. Prije mjesec dana pojavila se grupa koja okuplja mlade ljude i imenom ih poziva na nešto potpuno suprotno. ‘Mladi ne napustimo Hrvatsku’ vode dva mladića, a objasnili su nam zašto mladi moraju ostati u Hrvatskoj te koji je po njima skriveni cilj grupe koja poziva na odljev mozgova.

Dok neki jedva čekaju otići u bijeli svijet daleko od naše napaćene, korumpirane i za mnoge besperspektivne domovine, drugi imaju nade i vjere da društvo treba mjenjati i da samo obrazovani mladi ljudi to mogu napraviti. Ove dvije frakcije dobivaju svoje inačice i na Facebooku, a na vama je da ‘lajkate’ svoje favorite.

Oni koji ostaju ovdje trebaju stvoriti zdravije društvo

Grupu koja poziva hrvatske obrazovane i mlade ljude da ostanu u državi su napravila dvojica mladića upravo iz protesta brojnoj Facebook grupi ‘Mladi napustimo Hrvatsku’.
– Kad smo izrazili neslaganje sa stavom te grupe, blokirani smo i zbog toga smo odlučili napraviti ovu grupu, pričaju nam mladići koji su zbog vlastite sigurnosti željeli ostati anonimni.

Cilj grupe je jasan, a to je da žele stvoriti zdravu cjelinu u kojoj svi imaju jednaka prava bez obzira na vjeru, nacionalnosti, seksualno ili političko opredjeljenje.

Mladići tvrde da nisu za to da mladi ostanu u Hrvatskoj ako se tu dobro ne osjećaju, no opet upozoravaju da ćemo za nekoliko mjeseci postati dio Europske unije.

– Svima će tako biti puno dostupnije radno tržište članica EU, smatraju ovi admini.

‘Mladi napustimo Hrvatsku’ će postati politička stranka!?

Iako Facebook grupa koja poziva mlade da ostanu u Hrvatskoj još ne broji niti tisuću članova, oni postoje tek oko trideset dana i nadaju se većem odazivu.

Kreatorima ove stranice smeta što zagovornici suprotne opcije ‘Mladi napustimo Hrvatsku’ imaju, kako tvrde, suprotstavljene stavove. – Kontradiktorno je to da ta grupa potiče iseljavanje mladih iz Hrvatske, a ujedno organiziraju prosvjede diljem zemlje, objašnjavaju admini.

Dodaju kako je ova Facebook grupa popularnost tekla samo zbog svog popularnog imena koji nudi nadu u bolji život, no tvrde da planovi ove grupe ‘nemaju veze sa stvarnošću’. – Treba čitati između redaka i onda shvatiti da oni žele iseljavanje, nemire i vlast u Hrvatskoj. Koliko imamo saznanja uskoro će postati i politička stranka, odali su nam sugovornici.

Podsjećamo, grupa ‘Mladi napustimo Hrvatsku’ sutra će u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku organizirati prosvjede mladih, a više o tome možete pogledati ovdje.

Facebook page nove grupe

Ne mogu svi otići, zato moramo raditi na našem društvu

U zemlji vlada kolektivna svijest da je u bijelom svijetu život koji čeka svakoga tko ode puno bolji, no dečki tvrde da nije sve baš tako idealno. – Svi mladi koji odu, brzo će poželjeti svoj dom. Spakirati kofere i otići u nepoznato je jako teško, prilagodba je još teža i samo najjači uspijevaju, priča iz vlastitog iskustva jedan od admina.

Dodaje kako zna da svi žude za odlaskom, ali ne mogu svi otići te zbog toga oni koji ostaju pokušavaju stvoriti što zdraviju cjelinu u državi.
Iako znaju da je hrvatsko društvo netolerantno i korumpirano, svjesni su da je ovo jedina zemlja koju možemo nazivati našom i da je zato potrebno mjenjati stvari.

– Svi poznajemo neki nezakonit slučaj u svome društvu, a koliko od nas je prijavilo nepravilnosti? Mali broj ili gotovo nitko. Moramo postati odgovorno društvo, poručuju ovi zagovornici promjena.