Pretraga

Istječe najvažniji rok upisa u srednje: Osmaši, na jednu stvar posebno morate pripaziti

A- A+

Od 26. lipnja osmaši u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole imaju priliku odabirati srednjoškolski program u kojemu će nastaviti svoje obrazovanje. Rok za odabir željene škole istječe sutra. Osmaši posebno moraju obratiti pozornost na to da listu prioriteta slože tako da se na njen vrh postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Razlog je taj što će kandidat rasporediti na program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.

Foto: pixabay

Točno u podne ove srijede, 10. srpnja, zaključavaju se liste prioriteta kandidata za upis u srednje škole. O tog trenutka razrednicima osnovnih škola omogućit će se ispis prijavnica za učenike njihovih razreda. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 13. srpnja.

Rok za povrat potpisanih prijavnica samo dva dana

Izdvojeni članak

Samo troje od 500 osmaša bez greške riješilo prijemni za popularni MIOC

– Prijavnice moraju potpisati kandidat i njegov roditelj/skrbnik te dostaviti razredniku do 12. srpnja 2019. godine u 15:00 sati, koji će to označiti u sustavu. U opravdanom slučaju, ako kandidat nije u mogućnosti potpisati prijavnicu, dovoljan je potpis roditelja/skrbnika. Ako ni roditelj/skrbnik nije u mogućnosti dostaviti potpisanu prijavnicu, potpisanu prijavnicu može dostaviti opunomoćena osoba (roditelj/skrbnik daje punomoć kod javnog bilježnika). Samo kandidati za koje je u sustavu označeno da su predali potpisanu prijavnicu naći će se na konačnim ljestvicama poretka, pojašnjeno je na stranicama Upisi.hr.

Važna napomena je i da učenici 8. razreda škola u RH svoje će prijavnice dobivaju od razrednika u svojoj osnovnoj školi te ih potpisane na vrijeme moraju vratiti razredniku. Učenici škola u RH koji nisu 8. razred (kandidati za umjetničke škole, ponavljači) od trenutka zaključavanja liste prioriteta moći će ispisati prijavnicu sa svoga sučelja na kartici ‘Moj odabir’. Dužni su ih potpisane dostaviti do 12. srpnja 2019. godine u 15:00 sati upisnom povjerenstvu u školu koja ih je aktivirala.

Kako je napomenuto na stranici Upisi.hr, kandidati koje je registrirao Središnji prijavni ured od trenutka zaključavanja liste prioriteta moći će ispisati prijavnicu sa svoga sučelja na kartici ‘Moj odabir’. Ti kandidati prijavnice su do 12. srpnja 2019. godine u 15:00 sati dužni dostaviti Središnjem prijavnom uredu na adresu e-pošte [email protected].

Prijavnice u osnovnu školu ne donose učenici koji su na rangiranju završenom 26. lipnja ostvarili pravo izravnog upisa kao učenici s teškoćama u razvoju. Oni su svoju prijavu već potpisali u uredu državne uprave.

Na vrhu liste mora biti program koji se najviše želi upisati

Izdvojeni članak

Osmaši navalili na srednju u kojoj uče izrađivati igrice: Za jedno mjesto bori se njih osmero

Važna je napomena da kandidati listu prioriteta moraju posložiti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom.

– Potpisivanjem prijavnice svi kandidati potvrđuju svoju stvarnu namjeru upisa u bilo koji obrazovni program naveden u prijavnici. Aplikacija će kandidata automatski rasporediti na obrazovni program koji mu je najviše na listi prioriteta, a na kojemu prema broju bodova ulazi u upisnu kvotu. Također, ova prijava ne garantira upis u odabrane obrazovne programe, ako upisna kvota u trenutku objave konačnih ljestvica poretka bude popunjena kandidatima s više bodova. Molimo učenike da detaljno provjere prijave programa, minimalne bodovne pragove škola i realno postave svoje prioritete, napomena je koja stoji na mrežnoj stranici Upisi.hr.