Pretraga

Osmaši navalili na srednju u kojoj uče izrađivati igrice: Za jedno mjesto bori se njih osmero

Po prvi puta u Hrvatskoj je pokrenut četverogodišnji srednjoškolski program Tehničar za razvoj videoigara, koji će se od jeseni izvoditi u Tehničkoj školi Sisak. Odabiri srednjoškolskih programa online putem počeli su protekle srijede, a navala osmaša na spomenuti smjer je ogromna – njih čak osmero bori se za svoje mjesto u tom razredu.

Ilustracija: Alvaro Reyes; Unsplash

Ove jeseni razred kojeg čine 24 učenika započet će svoje obrazovanje za Tehničara za razvoj videoigara. Riječ je o novom programu koji se izvodi u Tehničkoj školi Sisak i prvom te vrste u Hrvatskoj, a već nakon same najave pokretanja ovog jedinstvenog srednjoškolskog programa roditelji i učenici počeli su iskazivati ogroman interes za upise.

Osam učenika ‘bori se’ za jedno mjesto

Protekle srijede započele su prijave srednjoškolskih programa u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole. Kako se i dalo naslutiti prethodnih mjeseci, osmaši su pohrlili na svoje liste prioriteta dodati i smjer Tehničar za razvoj videoigara. Iako se upisuje samo jedan razred od 24 učenika, taj smjer u prva 24 sata prijavila su čak 203 učenika, kažu nam iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije koja je i pokrenula čitav projekt.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović, otkriva nam kako ih veseli ovako veliki interes osmaša.

– To je bilo očekivano i takve su bile i najave, mi smo znali da će biti veliki interes jer su nas mnogi zvali za informacije vezane uz to zanimanje, kaže Malović.

Među 24 učenika koji su prijavili školu i u prvom danu bili najviše rangirani, njih čak šestero je izvan Sisačko-moslavačke županije, ali petero ih je odustalo zbog problema stanovanja.

– Očekivali smo i veći broj prijavljenih učenika koji stanuju izvan županije, a bilo bi i više da imamo dom, ali nemamo pa puno njih zbog toga odustaje. Dom je u planu, čeka se samo dovršetak izgradnje jedne škole i nakon što se ona preseli pitanje učeničkog doma trebalo bi biti riješeno, rekao nam je ravnatelj Malović.

Učenike po završetku očekuje iznadprosječno plaćen posao

Kurikulum za smjer Tehničar za razvoj videoigara osmislili su stručnjaci iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, Simora, koji provode i edukaciju nastavnika. Iz Simore su prilikom predstavljanja ovog programa kazali kako se spomenuti program razlikuje od ostalih jer je naglasak na strukovnom dijelu kroz koji učenici dobivaju potrebna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu.

– Iz nastavnog plana su vidljive promjene za koje smatramo da su nužne kako bi nakon završenog školovanja dobili kadar koji je sposoban samostalno izraditi, u ovom slučaju, video igru. Pozivamo sve osmaše koji još uvijek nisu odlučili da razmisle da ostvare svoje snove i upišu se u novi jedinstveni program u RH te bez problema pronađu iznadprosječno plaćen posao nakon završene škole u industriji koja ima najveći svjetski rast, gaming industriji, poručili su tom prilikom iz Simore.

Uz uobičajene predmete poput Hrvatskog i Matematike, učenici se već u prvom razredu susreću sa strukovnim predmetima kao što je Teorija razvoja videoigara ili Grafika u videoigrama. U drugom razredu očekuju ih predmeti poput Metoda i tehnika izrade grafičkih elemenata u videoigrama, Uvod u računalne mreže i Operacijski sustavi te Osnove elektrotehnike te Projektiranje i timska kolaboracija. Napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, Teksturiranje i animiranje, Projektni razvoj Proizvodnja kompetitivnih videoigara te slični zanimljivi predmeti učenike koji se odluče upisati ova srednjoškolski smjer očekuju u završna dva razreda školovanja. Sve ostale predmete koje će pohađati budući tehničari za razvoj videoigara možete vidjeti u dokumentu u nastavku ili na ovoj poveznici.

Podsjetimo za kraj, odabir srednjoškolskih programa na ljetnom roku upisa u srednje traje do 10. srpnja, uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 30. lipnja. Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 13. srpnja.


Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova. Novosti vezane uz upise u srednje čitajte ovdje, a možete nas pratiti i na Instagram profilu @upisi_u_srednje.