Pretraga

Osmaši navalili na srednju u kojoj uče izrađivati igrice: Za jedno mjesto bori se njih osmero

A- A+

Po prvi puta u Hrvatskoj je pokrenut četverogodišnji srednjoškolski program Tehničar za razvoj videoigara, koji će se od jeseni izvoditi u Tehničkoj školi Sisak. Odabiri srednjoškolskih programa online putem počeli su protekle srijede, a navala osmaša na spomenuti smjer je ogromna – njih čak osmero bori se za svoje mjesto u tom razredu.

Ilustracija: Alvaro Reyes; Unsplash

Ove jeseni razred kojeg čine 24 učenika započet će svoje obrazovanje za Tehničara za razvoj videoigara. Riječ je o novom programu koji se izvodi u Tehničkoj školi Sisak i prvom te vrste u Hrvatskoj, a već nakon same najave pokretanja ovog jedinstvenog srednjoškolskog programa roditelji i učenici počeli su iskazivati ogroman interes za upise.

Osam učenika ‘bori se’ za jedno mjesto

Izdvojeni članak

Pokrenut srednjoškolski smjer koji do sada u Hrvatskoj nije postojao: Učit ćete izrađivati igrice

Protekle srijede započele su prijave srednjoškolskih programa u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole. Kako se i dalo naslutiti prethodnih mjeseci, osmaši su pohrlili na svoje liste prioriteta dodati i smjer Tehničar za razvoj videoigara. Iako se upisuje samo jedan razred od 24 učenika, taj smjer u prva 24 sata prijavila su čak 203 učenika, kažu nam iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije koja je i pokrenula čitav projekt.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović, otkriva nam kako ih veseli ovako veliki interes osmaša.

– To je bilo očekivano i takve su bile i najave, mi smo znali da će biti veliki interes jer su nas mnogi zvali za informacije vezane uz to zanimanje, kaže Malović.

Među 24 učenika koji su prijavili školu i u prvom danu bili najviše rangirani, njih čak šestero je izvan Sisačko-moslavačke županije, ali petero ih je odustalo zbog problema stanovanja.

– Očekivali smo i veći broj prijavljenih učenika koji stanuju izvan županije, a bilo bi i više da imamo dom, ali nemamo pa puno njih zbog toga odustaje. Dom je u planu, čeka se samo dovršetak izgradnje jedne škole i nakon što se ona preseli pitanje učeničkog doma trebalo bi biti riješeno, rekao nam je ravnatelj Malović.

Učenike po završetku očekuje iznadprosječno plaćen posao

Izdvojeni članak

Svi žele izrađivati videoigre: Ogromna navala za novi smjer, a ima mjesta samo za 24 osmaša

Kurikulum za smjer Tehničar za razvoj videoigara osmislili su stručnjaci iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, Simora, koji provode i edukaciju nastavnika. Iz Simore su prilikom predstavljanja ovog programa kazali kako se spomenuti program razlikuje od ostalih jer je naglasak na strukovnom dijelu kroz koji učenici dobivaju potrebna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu.

– Iz nastavnog plana su vidljive promjene za koje smatramo da su nužne kako bi nakon završenog školovanja dobili kadar koji je sposoban samostalno izraditi, u ovom slučaju, video igru. Pozivamo sve osmaše koji još uvijek nisu odlučili da razmisle da ostvare svoje snove i upišu se u novi jedinstveni program u RH te bez problema pronađu iznadprosječno plaćen posao nakon završene škole u industriji koja ima najveći svjetski rast, gaming industriji, poručili su tom prilikom iz Simore.

Uz uobičajene predmete poput Hrvatskog i Matematike, učenici se već u prvom razredu susreću sa strukovnim predmetima kao što je Teorija razvoja videoigara ili Grafika u videoigrama. U drugom razredu očekuju ih predmeti poput Metoda i tehnika izrade grafičkih elemenata u videoigrama, Uvod u računalne mreže i Operacijski sustavi te Osnove elektrotehnike te Projektiranje i timska kolaboracija. Napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, Teksturiranje i animiranje, Projektni razvoj Proizvodnja kompetitivnih videoigara te slični zanimljivi predmeti učenike koji se odluče upisati ova srednjoškolski smjer očekuju u završna dva razreda školovanja. Sve ostale predmete koje će pohađati budući tehničari za razvoj videoigara možete vidjeti u dokumentu u nastavku ili na ovoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [368.69 KB]

Podsjetimo za kraj, odabir srednjoškolskih programa na ljetnom roku upisa u srednje traje do 10. srpnja, uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 30. lipnja. Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 13. srpnja.


Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova. Novosti vezane uz upise u srednje čitajte ovdje, a možete nas pratiti i na Instagram profilu @upisi_u_srednje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap