Pretraga

Istječe rok za prijavu srednjih škola: Osmaši posebno moraju pripaziti na jednu stvar

A- A+

U četvrtak, 7. srpnja točno u podne, za osmaše završavaju prijave srednjih škola. Svi koji upisuju srednju školu posebno moraju pripaziti na jednu stvar – da im je škola koju najviše žele upisati prva na listi, odnosno da je čitava lista poredana prema prioritetima.

Ilustracija: Pixabay

Prijave srednjoškolskih programa započele su 25. lipnja i završavaju u četvrtak, 7. srpnja u 12 sati. Nakon tog roka kandidati više neće moći prijavljivati programe niti mijenjati redoslijed prioriteta.

Ono što je bitno naglasiti jest da kandidati mogu prijaviti najviše šest škola i to na popis trebaju staviti škole i programe koje zaista žele upisati. Također, redoslijed škola i programa bitno je posložiti na način da na prvo mjesto učenici postave školu i program koji najviše žele upisati, zatim na drugo mjesto školu program koji bi htjeli upisati ako ne upišu onu školu i program s prvog mjesta i tako sve do posljednjeg mjesta na ljestvici.

Dostava prijavnica

Istog dana, 7. srpnja, započinje ispis prijavnica, a krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica, koje učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu, je 8. srpnja. Samo kandidati kojima je u sustavu označeno da su predali potpisanu prijavnicu naći će se na konačnim ljestvicama poretka.

– Prijavnice moraju potpisati kandidat i njegov roditelj/skrbnik. U opravdanom slučaju, ako kandidat nije u mogućnosti potpisati prijavnicu, dovoljan je potpis roditelja/skrbnika. Ako ni roditelj/skrbnik nije u mogućnosti potpisati prijavnicu, prijavnicu može potpisati opunomoćena osoba (roditelj/skrbnik daje punomoć kod javnog bilježnika), pojašnjeno je na web stranici Središnjeg prijavnog ureda.

Ondje je navedeno i da će se obrazac prijavnice prikazati na kartici ‘Moj odabir’, a učenik je može isprintati tako da klikne na gumb ‘Prijavnica’ koji će mu se prikazati ispod tablice liste prioriteta.

– Potpisanu prijavnicu učenik može sam učitati u sustav ili dostaviti razredniku koji će je učitati u sustav. Učenik će prijavnicu učitati u sustav na kartici ‘Moj odabir’ klikom na gumb ‘Prijavnica’ koji otvara prozor u kojemu se nalazi gumb ‘Učitaj’ te nakon učitavanja prijavnice klikom na gumb ‘Slanje datoteka’ kako bi je na svome sučelju vidio i prihvatio razrednik u osnovnoj školi. Učenik prijavnicu može učitati i putem mobitela te postupkom ‘drag and drop’ (povuci i ispusti) na način da se željeni dokument dovuče u otvoreni prozor i ispusti bilo gdje na ekranu. Zatvaranjem ovoga prozora učenik može vidjeti trenutačni status poslane prijavnice te je pregledati. Također, u slučaju da prijavnica nije prihvaćena, ovdje će se prikazati i napomena s razlogom neprihvaćanja prijavnice te učenik ima mogućnost ponovno učitati dokument u sustav, objašnjavaju osmašima iz Središnjeg prijavnog ureda.

Istekom roka za dostavu prijavnice, 8. srpnja, s lista će biti obrisani kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete ili oni koji nisu dostavili prijavnicu.

Izdvojeni članak

Prijemni za MIOC pisalo 606 učenika, četvero ga riješilo bez greške: ‘Upadaju’ i oni bez 5.0 prosjeka

Konačne ljestvice izlaze 9. srpnja

Ljestvice poretka za upise u srednje postaju konačne 9. srpnja i nakon toga se više ne mijenjaju. Dakle, toga će dana kandidati vidjeti u koju su školu i u koji program ostvarili pravo upisa.

– Učenik će se naći na konačnoj ljestvici poretka samo jednog obrazovnog programa na kojem se nalazi u okviru upisne kvote, i to onoga koji je najviše na njegovoj listi prioriteta. Ostaje na ljestvicama poretka višega prioriteta na kojima se ne nalazi u okviru upisne kvote, a sa svih ostalih ljestvica poredaka nižeg prioriteta se briše. Dakle, učenik će biti vidljiv na ljestvici poretka u slučaju da mu je navedeni prioritet označen kao ‘Najbolji odabir’. Također, učenikov plasman će biti vidljiv na ljestvici poretka svakog prijavljenog programa koji se nalazi više na listi prioriteta od prijavljenog programa koji je označen kao ‘Najbolji odabir’. Nadalje, učenik se neće prikazivati na ljestvici poretka prijavljenih programa ako se ti programi na listi prioriteta nalaze ispod programa koji je označen kao ‘Najbolji odabir’, pojašnjavaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

Oni koji iz nekog razloga ne upišu srednju školu u ljetnom roku, sreću će okušati već na jesenskom, kada će se moći upisivati isključivo na preostala slobodna upisna mjesta. Prijave za taj rok započet će 20. kolovoza i traju do 25. kolovoza, a objava konačnih ljestvica na jesenskom roku je 27. kolovoza.

@srednja_hr

Gotova je škola, a za osmaše to znači – upisi u srednju! Spremite si ovaj video da se možete podsjetiti kad se događaju bitne stvari za vas, a sve druge informacije možete pronaći na portalu srednja.hr! #skola #osmasi #srednja #srednjahr #upisihr #hrvatska #zagreb #split #rijeka #praznici #datumi #vijesti

♬ Steven Universe – L.Dre

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako se često u redakciji prisjetimo nekih zgoda i nezgoda iz srednje škole, naša iskustva odlučili smo ispričati u podcastu. Kako je izgledao odabir i upis u srednju, kako smo proveli prvi dan, tko je ‘fulao’ razred, kakva nam je ekipa tada bila te sve ono što se veže uz najljepše đačko doba, samo su neke teme o kojima smo pričali, snimku pogledajte ispod: